Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

„Őseinket felhozád…” – Magyar őstörténet
2010 szeptember 14. kedd, 21:52

Történelemtanárok (20.) Országos Konferenciája (2010. október 9., Kossuth Klub)

Finnugor? Török? Sumér? A közvéleményben és a politika világában nemegyszer hangzik el állásfoglalás a magyarság eredetével kapcsolatosan, a történelemórákon is egyre gyakrabban kell választ megfogalmaznunk a diákok ilyen típusú érdeklődésére vagy épp határozott véleménynyilvánítására. A Történelemtanárok Egylete idén megrendezett, Egyezzünk ki a múlttal! című konferenciasorozatát összefoglaló kötet is számos tanulmányt szentelt a honfoglaló magyarsággal kapcsolatos tévhitek elemzésének. Konferenciánkon nem valamennyi vélemény csokorba gyűjtését és egyetlen kizárólagos vélemény felmutatását tekintjük feladatunknak, hanem néhány gyakori álláspont megfogalmazását, a vonatkozó kérdésekben való módszertani eligazodás elősegítésével együtt.

Köszöntő (Miklósi László, a TTE elnöke) hanganyag (mp3, 7 MB)

Megnyitó: dr. Pálinkás József (elnök, Magyar Tudományos Akadémia) – hanganyag (mp3, 31 MB)

Dr. Kozmács István (egyetemi adjunktus, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet): Finnugor nyelvrokonság – egykor és most hanganyag (mp3, 30MB)

Dr. Fehér Bence (egyetemi docens, KRE BTK Történettudományi Intézet): A kettős, hármas, x-szeres honfoglalási elméletekkel felmerülő néhány nyelvészeti problémáról hanganyag (mp3, 24 MB)

Dr. Dobrovits Mihály (tud. munkatárs, ELTE Közép-Ázsiai Kutatócsoport): A magyar koraállamiság keleti párhuzamai hanganyag (mp3, 21 MB)

Dr. Fodor István (egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Múzeum c. főigazgatója): A magyar őstörténet néhány vitás kérdése hanganyag (mp3, 21 MB)

Dr. Raskó István (tudományos tanácsadó, Szegedi Biológiai Központ Genetikai Intézet): Első rajzvázlatok a honfoglaló magyarok genetikai mintázatáról

Dr. Horváth Iván (egyetemi tanár, ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet): Rovásírás: fel nem tett kérdések hanganyag (mp3, 26 MB)

Kerekasztal-beszélgetés

Szekció, ajánlás


Vissza