• Címlap
  • English
  • Hírek
  • Tallózó
  • Történelem
  • Történelemtanítás
  • TTE
  • Átláthatóság
Hirdetés

Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Szaloncukor – echte Hungarikum
2003. december 19. péntek, 0:00

Ki
gondolná, hogy bármerre járva a világban, ha szaloncukrot látunk, az
Magyarországról származik vagy magyar származásúak készítik
(Forrás:
Múlt-kor)

Akár hungarikum is lehetne
a szaloncukor, amelynek készítésével a XIX. század elsõ
harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok. A fára akasztható,
selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt édességet azóta is
kizárólag a magyarok készítik. Ha a világban bárhol szaloncukorral
találkozunk, az feltehetõen Magyarországon készült, s ha
mégsem, akkor elõfordulása csak az ott élõ
magyaroknak köszönhetõ. Pedig a fondantcukor – túltelített
oldatból kikristályosított cukormassza -, amely minden szaloncukor
õse és alapja, Franciaországból származik. Elsõ
említése a XIV. századból maradt ránk. Innen vitte a XVII. században
Berlinbe egy oda települt francia cukrász az akkor már népszerű
csemegét. Más források szerint a törökökkel Magyarországra érkezett
édességkészítõk kínálatában már ott volt a gyümölcsökkel
ízesített fondant-szerű cukorka, de legfõképpen a sörbet, a
fondanthoz hasonló, higított cukormassza, esetleg gyümölcsökkel dúsítva,
hidegen szervírozva: amit ma vizes fagylaltként
ismerünk.


Mégis, ha a fondant
magyarországi elterjedését kutatjuk, arra találunk adatokat, hogy német
bevándorló cukorművesek hozták magukkal a fondantkészítés tudományát. A
XIX. század elsõ felében már ismerték és készítették a
fondant alapú cukorkákat, például a Wikus-féle üzemben – tudta meg a
Múlt-kor Borsódy Mihály
szakértõtõl.


Hogy mikor lett a fondantból szaloncukor? Nos, erre
nincs pontos adat. Az azonban tudható, hogy a fát díszítõ
szaloncukor valamikor a XIX. században jelent meg az üzletekben, s a
század második felében már keresett karácsonyi idényterméke volt a hazai
cukrásziparnak. Akkoriban természetesen kisüzemi körülmények között,
kézi munkával, szabad tűzön, lábasokban fõzték a fondant-t.
Hűtötték, majd újból felmelegítették, ízesítették, formába öntötték,
csomagolták. Az elsõ fondant-t készítõ gépeket a
híres Stühmer csokoládégyár és a Gerbeaud cukrászda használta a XIX.
század végén. (…)


Teljes
cikk

0 shares
Már egy mozijegy ára is segítség! Ha teheted, támogasd a Történelemtanárok Egyletének munkáját!
Számlaszám: 11705008 – 20133762
Rendszeres utalás
Eseti támogatás
Köszönjük!

Vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

TTE-közösség

TTE a Facebookon

Youtube-csatorna

Tankönyvek

Hisztorizás podcast

Szabó Magdi-plakett

A 2022. évi díjazott: Bolla Ildikó

TTE-tagok figyelmébe:

Ön is taníthat ezzel!

Galéria

A TTE alakulása - sajtóvisszhang

Történelemtanárok (32.) Országos Konferenciája

Merre van előre? Történelemtanításunk berögződései

Eddigi konferenciáink

A Történelemtanárok (32.) Országos Konferenciájának állásfoglalása

Támogatók

A tte.hu működésének támogatója

Adomány

Címkék

alapvizsga aláírásgyűjtés civil Civil Közoktatási Platform családtörténet emberi jogok emléknap gyász kerettanterv Különóra módszertani cikk NAT tankönyv TTE-konferencia Tényleg!? történelmi atlasz törvény álhírek állásfoglalás érettségi

Partnerek

  • Impresszum
  • Alapszabály
  • Tagdíj
  • Belépési nyilatkozat
  • Támogatás
  • Kapcsolat
Történelemtanárok Egylete 1997-2017