Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Látogass el a középkorba!
2018 március 21. szerda, 18:23

25 éves a CEU Középkortudományi Tanszéke – Interaktív eseménnyel és egy középkori expóval ünneplik a negyedszázados évfordulót.

A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
A belépés ingyenes.

A rendezvény időpontja: 2018. március 23., péntek
14:00-20:00

Helyszín: CEU Nádor utca 13., Átrium (bejárat a Nádor utca 15-ös épületből)

Program:
14:00 órától a középkori expó belátást nyújt a középkorkutatás különböző formáiba.

17:00 órától egy rövid sztyeppei nomád harci bemutatót tart Hidán Csaba és az Arany Szablya Vívóiskola.

18:30-tól a Sárkánykönny középkori etnofolk együttes ad koncertet.

Emellett a látogatók rövid installációt láthatnak a pomázi üvegműhely feltárásáról.

A különféle tematikájú standoknál az adott téma szakértői beszélnek a kiállított tárgyakról:

Középkori orvoslás:
A látogatók megszemlélhetnek néhány rekonstruált tinktúrát, főzetet, gyógynövény készítményeket, és a középkori népi gyógyászat néhány eszközének másolatát. A szakértők bemutatják a középkori fürdőkultúrát és néhány középkori orvosi vizsgálati módszert is, mint pl. a pulzusmérés alapján való diagnosztizálás.

Középkori térképek:
Az érdeklődők megismerkedhetnek a középkori térképészet alapjaival, középkori elvek alapján megrajzolhatják saját városuk vagy iskolájuk térképét, és tesztelhetik a tudásokat egy kvízjátékkal.

Középkori állattartás:
A standon lehetőség lesz megnézni középkori állatcsont leleteket, rekonstruált és eredeti csonteszközöket. A szakértők mesélnek a korabeli húsfogyasztási szokásokról, az állatokkal kapcsolatos rituálékról, de a kiállított tárgyak történetéről és a csonteszközök korabeli használati módjáról is. A sérült állatok csontjainak bemutatásával alkalom nyílik az állatbetegségek és gyógyításuk megvitatására is.

Középkori üveg és kerámia:
Itt a Budavári palotából származó régészeti leleteket lehet megcsodálni, a szakértő pedig az üveg- és kerámiatárgyak készítési technikáiról ad felvilágosítást. A látogatók maguk is megpróbálkozhatnak összeilleszteni kerámia töredékeket és ezáltal újjáépíteni edényeket, belekóstolva a tárgyrekonstrukció kihívásaiba.

Középkori festési technikák:
A látogatók egy specialista vezetésével kipróbálhatnak pár, a középkorban széles körben használt festési és mozaik készítési technikát.

Középkori kéziratok, paleográfia:
Az érdeklődők különféle középkori írásformákkal, rekonstruált középkori kódexekkel és azok készítési módjaival ismerkedhetnek meg, valamint kipróbálhatják magukat a középkori kézírásokat elolvasásában.

Középkori viseletek:
Ennél a standnál néhány középkori viselet hiteles rekonstrukciója lesz látható. A szakértő beszél a rekonstruált középkori és kora újkori ruhák készítési módjáról, a varróeszközökről, az anyagfajtákról, és a rekonstrukció nehézségeiről.

Középkori kézirat és papír restauráció:
Egy restaurátor mutatja be a középkori és kora újkori oklevelek, könyvek, kéziratok restaurálásának és a múzeumokban használt ún. nemesmásolatok készítésének módjait.

Vissza