Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Vannak fotói a nagy rendszerváltó tüntetésekről? Legyen belőlük történelem!
2018 június 15. péntek, 22:51

12 éves voltam, amikor a nagymamám magával vitt a romániai falurombolás ellen tiltakozó tüntetésre a Hősök terére 1988-ban; egy köpésre laktak, ő pedig teljes hírfüggőségben csüngött azokban a hónapokban, meg úgy általában a tévén és a rádión. A Hősök terén nekem is szereztünk egy fáklyát, amivel aztán elvonultunk a román nagykövetség elé a Thököly útra; Csurka beszélt, de a nagymamám akkor még nem morgott rá, vagy rá egyébként kevéssé jellemző módon ez egyszer magába fojtotta – nekem pedig kivételes pozitív tömegélmény volt az egész, igazi extázis, hatodikos gyerekként a nagy rendszerváltó pillanat.

Ennek június 27-én lesz 30 éve; Csurka és a nagymamán sincs már meg jó ideje, és a közélet is eléggé máshogy vibrál – ami miatt bennem most mégis előjött, az egy felhívás, hogy a rendszerváltáskori magánemlékekből és a privát történelemből csináljunk, ha lehet, közöset. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) és a Történelemtanárok Egylete (TTE) ugyanis ezekben a hetekben az 1988-as tömegtüntetésekre emlékezik. Ennek két nagy lába van: várják „mindazok jelentkezését, akik az ezen demonstrációkkal kapcsolatos képi vagy írásos emlékeiket szívesen megosztanák, vagy – akár másolat formájában – a közlevéltár őrizetére bíznák”, másrészt pedig a levéltár egy virtuális kiállítást is csinál a náluk lévő dokumentumokból és fotókból.

Az első ilyen a májusi vízlépcső elleni tüntetés volt, hamarosan jön erről a bizonyos falurombolás elleni demonstrációról is náluk egy válogatás, most pedig az 1988. június 16-i megemlékezés anyagait hozták nyilvánosságra. Ez ugye Nagy Imre és társai kivégzésének 30. évfordulója volt, és bár egy év múlva már az állami méltóságok részvételével temették újra a kivégzett miniszterelnököt, ekkor, 1988-ban, még komoly belügyi apparátus figyelte az ellenzéki rendezvényeket, és nem csak úgy a háttérből, mint majd ’89-ben. A virtuális kiállítás anyaga az ÁBTL oldalán itt végigböngészhető, mi most egy rövid válogatást mutatunk csak, mondjuk kedvcsinálónak.

A teljes cikk +képek itt található

 

Vissza