Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Tudománnyal az áltudomány ellen – az iskolában is
2018 június 21. csütörtök, 18:26

Évszázadok óta szedik „áldozataikat” az áltudományok, ami ellen a lehető leghatásosabb fegyvert veti be a Magyar Tudományos Akadémia: a tudományt. Az MTA bővíti repertoárját, s e célból nemrégiben népszerűsítő-felvilágosító honlapot is indított, amely a laikus érdeklődök, illetve újságírók mellett a pedagógusok számára is hasznos lehet.

„Sok olyan aggasztó jelenséggel találkozhatunk, ami aláhúzza a tudomány népszerűsítésének, az új eredmények minél szélesebb körben való kommunikációjának fontosságát: az áltudományok, a kuruzslás terjedése, a diákok körében a tudományok iránti érdeklődés csökkenése, az innováció nem kielégítő üteme, a munkaerőhiány a természettudományos és technológiai tudást igénylő területeken. Az utóbbi években az Akadémia jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy minél több csatornát igénybe véve fokozza a tudományos ismeretterjesztés hatékonyságát, a fiatalok érdeklődésének felkeltését” – mondta Lovász László nemrégiben.

(…)

Az áltudományok ellen a legjobb orvosság maga a tudomány, a tudományos eredmények népszerűsítése. Itt van például az urbanlegends.hu, amely a konteók és hoaxok ellen harcol, de hasonlóan hiánypótló kezdeményezés volt a Történelemtanárok Egylete (TTE) által néhány éve elindított tenyleg.com, amely olyan témákkal foglalkozik, mint a „japán-magyar rokonság”, a rejtélyes párthus-magyar Jézus alakja, a holokauszttagadás, vagy az 1848-as forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos legendák.

Teljes cikk

Vissza