• Címlap
  • Hírek
  • Tallózó
  • Történelem
  • Történelemtanítás
  • TTE
  • Átláthatóság
  • Adatvédelem
  • English
Hirdetés

Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Sajtot ettek az Alföldön a neolitikumban
2006. május 10. szerda, 0:00

Egyedülálló
régészeti leletek bizonyítják, hogy az Alföld területén élő újkőkori
őseink ismerték az olyan tejtermékek előállításának módját, mint a ma is
kedvelt sajt vagy joghurt.
(Forrás: Múlt-kor)

Nyolcezer éves agyagedényeken talált zsíros
ételmaradékok árulkodnak újkőkori őseink ételfogyasztási szokásairól –
amely, évezredek ide vagy oda, úgy tűnik, nem sokban különbözött attól,
ahogy ma táplálkozunk. Legalábbis a választék tekintetében: tejföl,
sajt, joghurt, hal, és mindenféle gyümölcs, mint például eper, málna,
alma vagy szilva szerepelt a mindennapi étrendben. Na és persze rengeteg
hús, legyen az marha, kecske, vagy akár juh.


Két, egymástól független tanulmány eredményeit
ismertette a Discovery Channel honlapja. A magyar Alföld és a Svájcban
található Bodeni-tó délnyugati partján folyó régészeti ásatások meglepő
módon hasonló eredménnyel zárultak. Mindkét helyszínen többezer éves
agyagedényeket, vagy azok darabjait találták meg a kutatók, rajtuk
zsíros maradékokkal. Oliver Craig, az alföldi tapasztalatokról beszámoló
tanulmány egyik szerzője, az ásatás vezetője a Discovery News-nak adott
interjújában pontosította az edények korát: i. e. 5950 és 5500 közötti
időintervallumból maradtak ránk. A vizsgálatok során fény derült a zsír
„eredetére” is: kecske- vagy juhtej származéka.


Az egyetlen konkrét magyarországi tejre vonatkozó adat a
Craig által vizsgált, Ecsegfalván talált lelet. Jelentőségét az adja,
hogy a Kárpát-medence első állattartó közösségét képviseli. A balkáni
eredetű állattartás következményeként olyan juhok és kecskék jelentek
meg, amelyek ősei nem voltak honosak a Kárpát-medencében. Ez alapján
valószínű, hogy ezen négylábúak mindenképpen máshonnan kerültek ide, és a
tenyésztésük itt folyt tovább. A juhtej maradványa a kis testű juhok
vagy kecskék egyszerűbb fejésével magyarázható. Az ún. Kőrös-kultúrában
amúgy is nagyon kevés lehetett a szarvasmarha, házi disznócsont pedig
alig van. Ezzel kapcsolatban a legújabb DNS vizsgálatok azt támasztják
alá, hogy a szarvasmarhát is távolabbról hozták be, nem pedig a helyi
őstulokból háziasították. A kutatók korábban az utóbbi mellett foglaltak
állást.


Tovább
a cikk folytatásához

Akkor tudunk dolgozni, ha Ön is segít!


Vissza

Alrovatok

Állásfoglalások

Hírmondó

Információk, alapdokumentumok

Kiadványok

Morzsák

Tagoknak

TTE a médiában

TTE-díj

TTE-tagok figyelmébe:

Éljen a lehetőséggel!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

TTE-közösség

TTE a Facebookon

Youtube-csatorna

Tankönyvek

Hisztorizás podcast

Szlovák-magyar közös múlt

Történelemtanárok (34.) Országos Konferenciája

„Vissza a jövőbe!”- A közösségi média és az AI hatása a történelemre

A Történelemtanárok (34.) Országos Konferenciájának állásfoglalása

Eddigi konferenciáink

Galéria

Nemzeti Emlékezet Program - Auschwitz-út 5.

Támogatók

A tte.hu működésének támogatója

Adomány

Címkék

alapvizsga aláírásgyűjtés civil Civil Közoktatási Platform családtörténet előadás emberi jogok emléknap gyász Különóra módszertani cikk NAT tankönyv TTE-konferencia Tényleg!? történelmi atlasz törvény álhírek állásfoglalás érettségi

Partnerek

  • Impresszum
  • Alapszabály
  • Tagdíj
  • Belépési nyilatkozat
  • Támogatás
  • Kapcsolat
Történelemtanárok Egylete 1997-2017