Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Minden másként volt? – jön a Fidesz-magyar történelemóra
2019 január 1. kedd, 21:20

Száműznék a magyar diákokban „kisebbrendűségi érzést” keltő részeket a történelemoktatásból a kormánypárt politikusai.


„Azt szeretném, hogyha az előttünk álló négy évben egy olyan kulturális változás következne be Magyarországon, amely megerősíti a hazaszeretetet és visszaszorítja az öngyűlölet kultúráját. Ennek egy kulcseleme, nem szeretnék én ebből titkot csinálni, a Nemzeti alaptantervnek a megalkotása, mert a gyermekeink nevelésén keresztül tudunk legerősebben kulturális hatást kifejteni a saját közösségünkre” – adta meg az iránymutatást a magyar oktatásnak Orbán Viktor idén novemberben a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén. Így már érthetőbbé válik, miért is mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már a NAT bemutatásakor, hogy az ebben a formában biztosan nem lép életbe. „Komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományokra vonatkozó elképzeléseken.”
(…)

A történelemtanárokat tömörítő szervezeteknek ugyanakkor kevésbé volt bajuk a NAT tervezetével, mint a politikusoknak. Még Nánay István, a gyakran kormányközelinek aposztrofált Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke is úgy nyilatkozott a Magyar Időknek, hogy „a magyar nemzettudat megalapozása szempontjából tartalmilag nincs kivetnivaló az új NAT történelmet érintő részeiben”. A Történelemtanárok Egylete pedig inkább olyan kifogásokat fogalmazott meg, hogy túlságosan Európa-centrikus a tervezet, illetve „nem fordít kellő hangsúlyt a Kárpát-medence együtt élő népeinek, történelmüknek a megismertetésére”. A Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozata szerint viszont hangsúlyosabbá kellene tenni a kritikai gondolkodás fejlesztését, hiányérzetük van a célokat illetően, és erőteljesebbnek szeretnék látni az aktív állampolgárrá nevelést a célokban. Azt is hiányolják, hogy kikerült a tematikából „a hazafias nevelést megalapozó hon- és népismeret”.

Ez a hiányérzetük azonban megszűnhet. Információink szerint az „emberminisztériumban” ősszel folytatott NAT-revízió eredményeképpen a hon- és népismeret újra része lesz a történelemtanításnak. Elkészült ugyanis a NAT, és azon belül a történelemoktatásra vonatkozó rész minisztériumban formált kiegészítése, amit már csak kodifikálni kell. A fideszes politikusok azonban nyilvánvalóan dolgoznának még rajta. (…)

A teljes cikk a HVG-n

Vissza