• Címlap
  • Hírek
  • Tallózó
  • Történelem
  • Történelemtanítás
  • TTE
  • Átláthatóság
  • Adatvédelem
  • English
Hirdetés

Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Megdrágulhat az iskolai büfé
2005. szeptember 1. csütörtök, 0:00

Az a
cél, hogy minimálisra csökkentsék a sós, a cukros, a zsíros és a
koleszterindús élelmiszerek forgalmazását az iskolákban.
(Forrás:
Index)

Rendelet helyett ajánlást
készített az OÉTI és az oktatási tárca az iskolai büféseknek: a jó
érzésű iskolai vezetésnek a beltartalmi értékek listáját kell
böngésznie. Az egészséges táplálkozás azonban többe fog kerülni az
eddigi büfézésnél.


Ajánlás lett a nyáron tervezett iskolabüfé-rendeletből,
amely az iskolák, a szülők, a tanárok és a büfések hatáskörébe adná a
diákok egészséges táplálkozásra nevelését. Az ajánlásokat az Oktatási
Minisztérium (OM) az Országos Élelmiszer-biztonsági és
Táplálkozástudományi Intézetre (OÉTI) támaszkodva adta ki; utóbbi
semmilyen élelmiszert nem tett tiltólistára, még a chipset is
engedélyezné, de furfangos módon olyan beltartalmi ajánlásokat tett –
közelebbről a sótartalomról van szó -, amelynek egyetlen itthon gyártott
termék sem felel meg. Ettől függetlenül a büfés árulhat ilyen terméket,
hiszen az ajánlás nem kötelező érvényű, csupán egyfajta útmutatás a „jó
érzésű” iskolai vezetésnek.


Az
ajánlássá formálással az OM kikerülte a tervezett rendelet brüsszeli
notifikációját; egyesek szerint a szabályozó aligha csúszott volna át,
hiszen alaphelyzetben a magyar élelmiszerkönyvben szereplő szabályok
szerint készült élelmiszerek egyike sem egészségtelenebb a másiknál. Az
ajánlás végül világos, az érintett szakmai szervezetek által követhető
vonalvezetésen nyugszik: célja az, hogy minimálisra csökkentse a sós, a
cukros, a zsíros és a koleszterindús élelmiszerek forgalmazását az
iskolákban.


A beltartalmi
javaslatok alapján a büfések összeállíthatják a 6-18 éves tanulók
megfelelő testi és szellemi fejlődéséhez szükséges élelmiszereket,
menüket, szendvicseket – de szakértők máris figyelmeztetnek, hogy az
ajánlásokat maradéktalanul betartva a büféseknek nagyon el kell
rugaszkodniuk a korábbi árszinttől.


Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége elfogadja
az ajánlásokat, hozzátéve, hogy a megoldás nem tökéletes, de
működőképes lehet, ha nem keveredik belőle élelmiszer-hisztéria. A
problémát az okozhatja, hogy mind az iskolák, mind a büfések, mind a
szülők saját szemszögükből igyekeznek értelmezni az ajánlásokat, amiből
esetleg vita támadhat. Kérdéses az is, hogy az ajánlásokban szereplő
határértékeket miként vizsgálják majd. Ezeket az olyan egzakt
élelmiszereknél, mint a meghatározott receptúra alapján készülő
péksüteményeknél sem lehet nyomon követni, hát még a büfés által – az
ajánlás szerint például hamis majonézzel – készített saláták vagy
szendvicsek esetében.

Akkor tudunk dolgozni, ha Ön is segít!


Vissza

TTE-tagok figyelmébe:

Éljen a lehetőséggel!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

TTE-közösség

TTE a Facebookon

Youtube-csatorna

Tankönyvek

Hisztorizás podcast

Szlovák-magyar közös múlt

Történelemtanárok (34.) Országos Konferenciája

„Vissza a jövőbe!”- A közösségi média és az AI hatása a történelemre

A Történelemtanárok (34.) Országos Konferenciájának állásfoglalása

Eddigi konferenciáink

Galéria

1956 a tankönyvekben (Fehérvárcsurgó)

Támogatók

A tte.hu működésének támogatója

Adomány

Címkék

alapvizsga aláírásgyűjtés civil Civil Közoktatási Platform családtörténet előadás emberi jogok emléknap gyász Különóra módszertani cikk NAT tankönyv TTE-konferencia Tényleg!? történelmi atlasz törvény álhírek állásfoglalás érettségi

Partnerek

  • Impresszum
  • Alapszabály
  • Tagdíj
  • Belépési nyilatkozat
  • Támogatás
  • Kapcsolat
Történelemtanárok Egylete 1997-2017