Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Jelentősen tovább szűkül a Fidesz-kormányok által amúgy is korlátozott tankönyvpiac
2018 július 10. kedd, 8:23

Adminisztratív intézkedésekkel szűkíti tovább az állam a tankönyvpiacot – a magánkiadók több száz kiadványának engedélyét nem hosszabbították meg. A cégek perelnek, szerintük az Oktatási Hivatal törvénysértően járt el.

2019-től több száz tankönyvet, kiadványt nem rendelhetnek az állami iskolák tanárai – a közös bennük, hogy mindegyiket magánkiadók adták ki. Állami engedélyük év végén jár le, az Oktatási Hivatal pedig egy rendeletre hivatkozva elutasította a hosszabbítást. A magánkiadók szerint a döntés törvénysértő.

(…) A felmérések azonban azt mutatják, a pedagógusok kitartanának a magánkiadók könyvei mellett. Ugyanis egyre többen inkább a megmaradt magánkiadói kiadásokból rendelnek – az állami kiadó úgynevezett újgenerációs tankönyvei esetében három év alatt 31 százalékkal csökkent a megrendelések száma.

„Ez a pedagógusok számára mindenképpen probléma, mert bejáratott tankönyvekről van szó, amit ők már évek óta használnak” – ezt mondja a magánkiadványok eltűnéséről a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Gosztonyi Gábor szerint 2016 óta folyamatos követelésük, hogy a kormányzat állítsa vissza a tankönyvválasztás szabadságát. „A TANOSZ-szal is kapcsolatban vagyunk, illetve a Történelemtanárok Egyletével például a történelem atlasz érettségin való használatával is szintén folyamatosan mi is napirenden tartjuk ezt a kérdést” – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PDSZ alelnöke.

Teljes cikk

Vissza