Iskolai büfék – a diákok többsége hajlandó a váltásra
2006. május 5. péntek, 0:00
Az
iskolai büfé olyan színtér legyen, ahol a gyermekek megismerhetik az
egészséges táplálkozást.
(Forrás: Edupress)
Az iskolai büfé olyan színtér legyen, ahol a gyermekek
megismerhetik az egészséges táplálkozást – fogalmazott tegnap Szarvason
Dr. Greiner Erika, az Országos Élelmiszerbiztonsági és
Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezető főorvosa az egészségre
nevelésről és az iskolai büfékről tartott térségi konferencián.
A jelenlévő táplálkozási
szakemberek és az iskolai büfék üzemeltetői egyaránt azon az állásponton
voltak, hogy a büfék kínálatának megváltoztatása nem könnyű, de nem is
reménytelen feladat.
A tapasztalatok
azt mutatják, hogy a diákok többsége hajlandóságot mutat a váltásra,
így a büféüzemeltető vállalkozók meg tudnak élni akkor is, ha nem
tartanak szénsavas, cukros üdítőket, chipseket.
Fontos feladatként jelölték meg ugyanakkor a szülők,
azaz a középkorosztály szemléletének megváltoztatását, és ebben az
iskolák segítségét kérték, például oly módon, hogy a szülői
értekezleteken is szánjanak időt az egészséges táplálkozás
népszerűsítésére.