Magyar
közreműködéssel létrejött projekt nyerte el a 2007/2008-es tanév legjobb
eTwinning-projektje címet a 16–19 évesek korcsoportjában. A nyertesek
meghívást kaptak a görögországi eTwinning Táborba.
Az Európa-szerte mintegy 50 000 regisztrált
felhasználóval és egyre több résztvevő tanárral működő eTwinning hálózat
bizonyítja, hogy az érintettek új utakat térképeznek fel a tanítás és a
tanulás fejlesztése, valamint megújítása terén. A konferencia idei
ülésén, melyet február 13-15 között rendeztek meg Prágában, az Európai
Bizottság díjakkal jutalmazta a kimagasló iskolai eTwinning
projekteket.
A konferencia
előestéjén Figel biztos a következő magyarázatot adta az eTwinning
2009-ben játszott fontos szerepére: „2009 az innováció és a kreativitás
éve, így különösen alkalmas arra, hogy megünnepeljük az eTwinning
program, mint az oktatásban megnyilvánuló kreativitás egyre növekvő
sikerét. Támogatnunk kell az oktatásban jelentkező innovatív
megközelítéseket, hogy javíthassuk Európa iskolarendszereinek minőségét
és hatékonyságát, és segítsük a fiatal európaiakat felkészülni a jövő
társadalmára és gazdasági rendszerére.”
A konferencia csúcspontja az a díjátadó ünnepség volt,
amely során a 2007/2008-es tanév legjobb eTwinning-projektjei átvehették
a nekik járó elismerést. Öt kategóriában került sor díjátadásra, ezek
közül három életkor szerinti (4-11, 12-15, 16-19 évesek korcsoportja),
egy ismereti terület szerint (matematika és természettudományok), míg az
ötödik kategória, melynek különdíját a francia soros elnökség
szponzorálja, a francia nyelvhasználat legjobb projektjének
szól.
A magyar részvétellel
létrejött projekt a 16-19 évesek kategóriájában bizonyult a legjobbnak. A The Pizza
Business Across Europe elnevezésű projektben hazánkból Margittay Lívia, a
nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi
Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanára és csapata dolgozott együtt a
külföldi partnerekkel. A munka két részből állt. Először azt
vizsgálták, hogy az elmúlt ötven évben, hogyan változtak étkezési
szokásaink, illetve miként alakult át ételeink ízvilága. A második
fázisban a diákok beindították saját virtuális
vállalkozásukat. A projektről további információkat az alábbi
weblapokon talál: • www.pizzabusiness.altervista.org • http://www.youtube.com/watch?v=cpy8YfgqYT4
A zsűri az értékelésnél elmondta: A projekt kétség
kívül nagy hatást gyakorolt mind a résztvevő, mind az eTwinning
közösségre. A diákok feladatainak nagy része gyakorlati munkával járt,
így megismerhették a projekt folyamatát az ötleteléstől egészen a
tényleges megvalósításig. A gyakorlatias oktatás egy újfajta
szemléletmód, ami ebben az esetben jelesre
vizsgázott.
A zsűri tagjai több
mint 500 beérkező projektet értékeltek innovatív jellege, tananyagba
való beilleszthetősége, az együttműködésre ösztönző hatása, az
információtechnológiai és kommunikációs eszközök kreatív használata
alapján.
A nyertesek az áprilisi,
Görögországban tartandó eTwinning Táborba kaptak meghívást, kivéve a
francia kategória győzteseit, őket franciaországi tanulmányi
ösztöndíjjal jutalmazták.
Az
eTwinning programmal kapcsolatos információk az alábbi honlapokon
érhetőek el: • www.etwinning.net • www.etwinning.hu