Mi
kapható és mi nem egy iskolai büfében?
(Forrás:
Rádió.hu)
Magyarországon a gyerekek
nagy része nem eszi meg a menza menüjét, ám az iskolai büfék forgalma
folyamatosan nő.
Cola, chips, nyalóka, csoki és egyéb finomságok: ezek az
iskolai büfé választékai. Lehetne azonban joghurt, müzli, gyümölcs,
zöldség vagy rostban gazdag étel is.
Csupán társadalmi összefogásra volna szükség. Dömölki
Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer szakértője
aggasztónak tartja, hogy Magyarországon a gyerekek nagy része nem eszi
meg a menza menüjét, ám az iskolai büfék forgalma folyamatosan nő. Egyes
szakértői vélemények szerint a tanévvel a hízás is újra kezdődik.
Franciaországban ezzel szemben civil fogyasztóvédők már elérték, hogy
rendeletileg betiltsák az iskolákban az üdítőitalokat és az olyan olcsó
édességeket, amelyek csak cukrot és aromát tartalmaznak.
Hiszen ezek az ételek és italok
csupán üres kalóriákat jelentenek, melyek egyenes útjai az elhízásnak.
Szerencsére van már Magyarországon is példa arra, amikor a szülői
munkaközösség és a tantestület együttműködve választja meg, hogy mi
legyen, és mi ne legyen egy büfében kapható. Erre azért kell különösen
odafigyelni, mert a fiatalok egész életét maghatározza, hogy ebben a
korban hogyan táplálkoznak. Az lenne tehát a legfontosabb, ha
nem csak a szülőket és pedagógusokat, hanem az iskola tanulóit is
bevonnák a korszerű táplálkozás ismereteibe.