Törvény
szabályozza a jövőben, hogy mit ehetnek a diákok.
(Forrás:
Népszabadság)
Abszurdnak és
elhibázottnak tartják élelmezési szakemberek az iskolai büfék
kínálatának tervezett szabályozását.
Egyebek mellett a Túró Rudi és a gyümölcsjoghurt sem
szerepelhetne az iskolai büfék kínálatában, ahogy a müzliszeletek, az
ásványvizek és a gyümölcslevek jó része sem ütné meg azt a mértéket,
amellyel helyet kaphatnának a diákok „hivatalos” étrendjében. A lekváros
buktát, a kakaós csigát és a sós kiflit is száműzné egy miniszteri
rendelettervezet az iskolákból, a különféle csokoládékról már nem is
szólva. Táplálkozási szakemberek elfogadhatatlannak tartják az iskolába
állítólag nem való élelmiszerek listáját, amit az Oktatási Minisztérium
készíttetett az egészségügyi tárcával. Ez a lista törvényi szinten
szabályozná, hogy melyek azok az ételek, amelyeket ehetnek a diákok, és
melyek azok, amiket nem. Csakhogy a szakma szerint nincs olyan
kategória, hogy valami egészséges és valami nem.
– Minden élelmiszer egészséges. Csakis az étrend, az
életmód lehet egészségtelen. Az élelmiszerekkel kapcsolatos határértékek
– például a tartósítószer határértéke – a mennyiségek nélkül semmit nem
jelenthetnek. Az ilyen feltételezések ellen a leghatározottabban
tiltakozunk – fogalmazott Csontos Csaba, az Élelmiszer-feldolgozók
Országos Szövetségének elnöke. A szakember szerint annak ellenére került
az anyag a döntéshozók elé, hogy arra dietetikusok, pedagógusok,
kutatók korábban már határozottan nemet mondtak. A szervezet vezetője
szerint a tervezet jogi és alkotmányossági szempontból is aggályos.
– Vitatható, hogy vonatkozhat-e
élelmiszerekre a miniszternek az a jogosítványa, hogy „a lakosság
egészségvédelmét biztosító egészségügyi határértékeket” rendeletben
állapítson meg. Mindezt tudományosan megalapozott kutatások és
bizonyított tények alapján lehetne jogszerűen megtenni, a tervezet
megállapításait viszont nem támasztják alá háttérvizsgálatok – mondja az
élelmiszergyártók szószólója.
A
szakemberek szerint az sem világos, miként tudná majd az iskolai büfés
teljesíteni az előírtakat, s ellenőrizni például azt, hogy az egyes
élelmiszereknek mekkora a rost- vagy koleszterintartalmuk, a pontos só-
és zsírtartalmuk, nem beszélve az olyan határértékekről, mint a
margarinok minimális alfa-linolénsav-tartalma, vagy a müzlik
élelmirost-tartalma. E nélkül pedig nem lehet összeállítani a
szabályszerű büfékínálatot.