Az ÁNTSZ
Pest Megyei Intézetének munkatársai szeptemberben megismételt
ellenőrzést tartanak azokban a sulibüfékben, ahol már jártak a tanév
vége előtt – értesült a HavariaPress.
(Forrás: Stop!)
A vakációt megelőző ellenőrzéskor
megállapították, hogy a 90 felkeresett büfé áruválasztéka csak részben
felel meg az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi
Intézet ajánlásainak, jóllehet tapasztalható volt a törekvés a kínálat
korszerűsítésére.
A vizsgált büfék
63 százalékában volt már teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérféle és
pékáru, zöldséget viszont elsősorban szendvics részeként kínáltak.
Szinte sehol sem tűntek el a pultokról a cukros üdítők, pedig elsősorban
ezek szerepeltek a nem ajánlott listán, együtt a csokoládéval, amely a
vizsgált sülibüfék 87 százalékában változatlanul szerepelt a
kínálatban.
Azokban az oktatási
intézményekben, ahol működött az iskolatej-program, a büfék nem
árusítottak italként tejet, egyéb tejterméket azonban a legtöbb helyen
igen. A hamarosan megkezdődő új tanévre megújult kínálattal kell
készülniük az iskolai büféknek, igazodva az egészséges táplálkozás
követelményeihez.