Biológiailag
lebomló rágógumi kifejlesztésén dolgoznak ír tudósok.
(Forrás:
MTI)
A gabona alapú proteinből
készített anyaggal már hatodik hónapja kísérleteznek a Cork egyetem
munkatársai. Elke Arendt kutatásvezető szerint a várakozásokat messze
felülmúlóan rugalmas masszát sikerült előállítaniuk, amely probléma
nélkül megemészthető, akárcsak bármilyen gabonából készült
termék.
A kutatók remélik, hogy két
éven belül sikerül kifejleszteni a biorágót, amelynek nem marad nyoma a
flaszteren, és textúrában, rugalmasságban, ízben és lufifújásra való
alkalmasságban egyaránt felveszi a versenyt a szintetikus gumiból
készült hagyományos rágóval – amelyet eszélyes lenyelni, nem bomlik el
és igen nehéz lekaparni, ha megragad valahol.
Az előrejelzések szerint a rágózók száma Európában a
dohányzás elleni tilalmak szigorodásával párhuzamosan emelkedni fog,
ezért aztán köztisztasági szempontból is jól jöhet az elbomló rágó.
Írországban például évente több millió eurót költenek a közterületek
rágógumifolt-mentesítésére.
A
gumbuster-nek nevezett rágóvadászok idén nyáron egy hónap alatt 180 ezer
foltot tüntettek el porszívóhoz hasonló szerszámukkal a fő dublini
bevásárló utca, a Grafton Street kövezetéről.