A
gyerekek egészséges táplálkozása és helyes életmódra történő nevelésének
új formája lehet az a tankonyha, ahol tanárok és dietetikusok
bevonásával főzőszakkört szerveznek zuglói középiskolásoknak és
szüleiknek – hangzott el egy keddi sajtótájékoztatón.
(Forrás:
MTI)
Pammer Stella, a programot
szervező Kompánia Egyesület elnöke az MTI munkatársának elmondta, az a
céljuk, hogy a nemzeti alaptantervben megfogalmazott oktatómunkát és az
egészséges táplálkozásra nevelést segítsék.
A Kukta Tanoda névre hallgató tankonyhát a Zugló Tv
épületében alakították ki az IKEA segítségével. A tervek szerint az
oktatásról készült felvételeket a Zugló Tv műsorra tűzi, de az
interneten is elérhetők lesznek.
A
profi módon felszerelt tankonyhát bérbe adják másoknak is. Iskoláknak
önköltségi áron, míg külső szervezeteknek, baráti társaságoknak normál
bérleti tarifával. Ez utóbbi rendezvények bevételéből fedeznék az
iskoláknak való bérbeadás anyagi forrását.
A keddi tájékoztatón Kaldeneker György mesterszakács
gyerekek segítségével sütött-főzött. A kislányok pillanatok alatt
állították elő az egészséges harapnivalókat, a hallal, zöldséggel, friss
zöldfűszerrel, salátával, sajttal töltött tekercseket és hozzá –
csokoládénassolás és chips helyett – ropogtatásra szolgáló
zöldséghasábokat. Ezek mind helyettesíthetik a szülők által uzsonnára
csomagolt szokásos szalámis szendvicseket.
Mellé bodzaszörpös üdítőt – lime- és citromszeletekkel,
mentalevelekkel – kínáltak, desszertként pedig céklás-csokoládés
süteményt. A receptek a www.kaldeneker.hu
weboldalon elérhetők bárki számára.
Amint a séf az MTI tudósítójának elmondta, az a cél,
hogy a gyerekeknek legyen sikerélményük a főzésben. A fenti menü –
kiegészítve egy pillanatok alatt elkészülő zöldséges-lazacos spagettivel
– házibulira, a gyerekek által szervezett születésnapi ünnepségre is
megfelel, és többnyire nagy sikert arat, mert érdekesebb, mint a
hagyományos menü.