Terülj, terülj asztalkámmá változott egy szegedi középiskola
2007. november 26. hétfő, 0:00
Keveiné
Mészáros Erika elmondta az MTI-nek, hogy a 10. Hansági Ferenc
Emlékversenyre idén hat csapat nevezett.
Aszalt gyümölcsökkel töltött pulykamellalagút,
vöröslencsés rizstekercs kelkáposztába göngyölve, rózsaszínre sült
kacsamell friss zöldségvariációkkal vagy csúsztatott palacsinta –
egyebek közt ilyen fogások szerepeltek a szegedi Hansági Ferenc
Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola pénteki
országos versenyének étlapján.
Keveiné Mészáros Erika, az intézmény igazgatója
elmondta az MTI-nek, hogy a 10. Hansági Ferenc Emlékversenyre idén hat
csapat nevezett. Érkeztek diákok Békéscsabáról, Bajáról, Kecskemétről,
Gyuláról és Hódmezővásárhelyről is.
A szakácsok mellett a pincérek is versenybe szálltak. A
szegediek „A boszorkányok éjszakája” nevet adták terítéküknek, melyet a
tájegységre jellemzően kellett összeállítaniuk. A cukrászok sem
maradtak ki a sorból, ők a hagyományok feldolgozásában a szegedi
papucsot választották. A csapatversenyben a kecskeméti diákok
bizonyultak a legjobbnak. Az országos vetélkedés mellett külföldi
vendégei is voltak az iskolának.
A
három éve tartó Comenius program kapcsán, francia, svéd, észt, belga,
olasz és lett vendégek érkeztek, akik egymás hagyományaival,
gasztronómiájával ismerkedtek. Minden csapat feladata az volt, hogy
országa egy-egy ünnepét, illetve a náluk szokásos karácsonyt
feldolgozzák. A szegediek augusztus 20-ikát választották, ezért a
fesztiválasztal magyar részére fonott kalács, sonka, kolbász, pálinka és
bor került.
A külföldiek például
szárított halat, mézeskalácsot, sajtokat és tenger gyümölcseit kínáltak
az ünnepek kapcsán. Emellett sok helyen megjelentek a nemzeti motívumok,
képeken mutatták be saját karácsonyukat a vendégek. A munka
természetesen óriási lakomával ért véget.