Az
elmúlt évtizedek növekvő testmagasságot és emelkedő átlagéletkort hoztak
a civilizált országokban élő átlagember számára az egyre jobb,
fehérjedúsabb táplálkozásnak és a gyermekbetegségek leküzdésének
köszönhetően. (Forrás: Inforádió)
Az
ipari forradalomtól kezdve kiegyensúlyozottá és fehérjedúsabbá vált
táplálkozásnak is köszönhetően növekedett az átlagos testmagasság és az
életkor is – mondta az InfoRádiónak az MTA Régészeti Intézetének
archeogenetikai laborvezetője, hozzátéve: a második világháború után
Magyarországon is centiméterekben volt mérhető az átlagtestmagasság
növekedése.
Mende Balázs Gusztáv azonban
hangsúlyozta, a testalkatra vonatkozó adatok már nem ilyen kedvezőek,
hiszen a mozgásszegény életmódból és a táplálkozási problémákból adódóan
nagyobb eltérések mutatkoztak az emberek között: több lett a túlsúlyos
és a túl kövér.
A koponyakapacitásban azonban nem
érzékelhető változás a 20. században, a férfiaké például maradt átlag
1450 köbcentiméter. Ezt azzal magyarázta a szakértő, hogy koponyánk
átlagos mérete sokkal több hatás következményeként tud növekedni vagy
csökkenni.
Ami pedig az életkort illeti, Mende
Balázs Gusztáv elmondta: a japán népesség 2-3 évet javított
átlagéletkorán, de a skandináv országokban is 5-10 évvel nőtt az
élettartam a 20. század végére, így ott már 68 és 75 év között van az
átlagos élettartam.
A szakember szerint a
kelet-európai régió utolérheti a nyugat-európai születéskor várható
élettartam és az átlagos testmagasság adatát is, és valószínűnek tartja,
hogy a fejlett országokban tapasztalható fejlődés lassul, sőt többek
között a környezetszennyezés és a civilizációs betegségek miatt
megáll.