A
vizsgálat szerint az étrendben túl sok a só és a zsír, kevés a
tejtermék, ugyanazt főzik a gyermekeknek és felnőtteknek, valamint
hiányoznak a korszerű eljárások.
(Forrás: Híradó)
A gyerekek helyett a felnőttek igényeit veszi
figyelembe az iskolai étkeztetés, melyben túl sok a só és a zsír,
viszont kevés a tejtermék – mondta a tatabányai ÁNTSZ felügyelője kedden
Tatán, egy iskolaegészségügyi fórumon.
Az elmúlt tíz évben évente 2-2 intézmény tavaszi és
őszi étrendjét vizsgálták az étlapok alapján Tatabányán és a környező
kilenc településen, ahol tízezernél több gyermek veszi igénybe az
iskolai étkeztetést – mondta el előadásában Oláh
Andrea.
A vizsgált időszakban az
intézmények főzőkonyháinak 80 százalékát tálalókonyhává alakították. Az
ételeket báziskonyhákon készítik el, ahol egyszerre főznek felnőtteknek,
közép- és általános iskolásoknak, ezért nem valósul meg a korcsoportok
szerinti étkeztetés. A 20-30 éves konyhákban a tárgyi feltételek hiánya
miatt nem jelentek meg az ételkészítés korszerű eljárásai – tette hozzá a
felügyelő.
A túlzott zsiradék és
hús felhasználásra vezethető vissza, hogy a vitaminok közül az E és a
B12 előfordulása a vizsgált időszakban mindig magas volt. Az ásványi
anyagoknál kiugróan magas a nátrium aránya, a sózás mellett a
levesporokból és ételalapokból kerül túl sok só az ételbe. Rendkívül
alacsony viszont a kálcium tartalom, ami arra utal, hogy az étrendekben
kevés a tejtermék.
Az előadó kedvező
változásként említette, hogy a legtöbb élelmezési egység már növényi
zsiradékot használ, és az utóbbi években elfogadható szintre csökkent a
cukorfelhasználásból adódó „felesleges” energia bevitel.