Diákok
üzemeltetik az iskolabüfét a szegedi Béke Utcai Általános Iskolában. Az
önként jelentkezők a tanórán elsajátított gazdasági ismereteiket
ültethetik át a gyakorlatba.
(Forrás: origo)
Leltároznak és kiszolgálnak, munkájukért pedig a
nyereség arányában ösztöndíjat is kapnak – számol be a
Délmagyarország.
A Béke utcai iskola
büféje nemrégiben a megyében egyedüliként megkapta a „gyermekbarát
iskolabüfé” címet. Itt ugyanis nyitás óta csak egészséges termékeket
lehet kapni. Soha nem volt a polcokon kóla, chips, sem szénsavas, vagy
tartósítószert tartalmazó üdítő. A gyerekek joghurtot, müzliszeletet,
aszalt gyümölcsöt, mézet, tejalapú italokat és minimum 25 százalékos
rostos üdítőket tudnak venni. Egyedül a csokit nem száműzték a
kínálatból – agyserkentő hatása
miatt.
A szegedi Béke Utcai Általános Iskolában a szünetekben
diákok szolgálják ki társaikat a pult mögött. Ők kezelik a pénzt,
döntenek akciókról és készítenek napi, illetve heti leltárt is. A kis
kiszolgálóhelyiség ugyanis gyakorlati hely: a vállalkozási és
gazdaságismeret órákon tanultakat itt kamatoztathatják a 12-14 éves
gyerekek.
Négy éve, amikor
elhatároztuk, hogy iskolabüfét nyitunk, az a döntés született, hogy a
működtetést nem adjuk ki vállalkozónak, hanem az elméleti tananyag
gyakorlati oktatásának színhelye lesz – mondta az igazgató, Mészáros
Zsolt, aki hozzátette: egy évbe telt, mire az összes engedélyt
beszereztük, és az iskola alapítványa beindíthatta a tanbüfét.
Már az első árukészletről is a
diákok gondoskodtak: egy papírgyűjtés bevételéből töltötték fel a
polcokat. A kis árréssel dolgozó büfé hasznának egyik felét a tantárgy
színvonalasabbá tételére, másik felét „ösztöndíjra” fordítják, azaz a
dolgozó diákok kapják. Ha netán veszteség keletkezne, azt az alapítvány
egyenlítené ki, erre azonban három év alatt még egyszer sem volt példa.
A büfében párban, heti váltásban
dolgoznak az önként jelentkező hatodikos, hetedikes és nyolcadikos
tanulók reggel fél nyolctól nyolcig, valamint a szünetekben. Az
érdeklődés nagyon nagy: mindenki szívesen próbálja ki magát
„vállalkozóként”. Így sokkal életszerűbb a tananyag: a pénzzel
gazdálkodást, a lejárt szavatosságú termékek kezelését, az akciózást, a
leltározást és még számtalan dolgot élesben tapasztalhatnak meg a
gyerekek – mondta el Zsiday-Galgóczyné Kékes-Szabó Andrea tanárnő.
A nyolcadikos Ladányi Fanni
szerint, aki a kezdetek óta büfés, amellett, hogy könnyebb így a
gazdaságról tanulni, a munka segített az időbeosztásban, és megtanította
arra, hogy jobban megbecsülje a munkát – számol be a
Délmagyarország.