Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Villamosok, trolibuszok, fogaskerekű, HÉV
2004 október 22. péntek, 0:00

A múlt heti honlapszemle után nem szakadunk el a villamosoktól, és most egy hasonló tematikájú oldalt járunk körül.

Az elveszett villamosok oldala mellett a másik nagy riválist a Villamos.budapest.hu oldala képezi, amely azonban valójában nem rivális ebben a tájékoztatásban, hanem inkább csak partner.

Itt egyrészt nem csak a megszűnt és régi helyszínekről és eseményekről kapunk bőkezű tájékoztatást, hanem az aktuális történésekről is (a legutolsó hír a Lánchíd aluljárójában karambolozó villamosok esete). Találunk részletes menetrendeket, ahol szerintem az archívum külön is érdekes lehet, ugyanis az 1900-as évek eleje óta nyomon követhetjük a változásokat. Külön jó, hogy a címtől eltérve nem csak Budapest villamosaival találkozhatunk, hanem kitekintőként a vidéki városok és a külföldi nagyvárosok villamosközlekedésébe is betekinthetünk.
Részletes ismertetőket tartalmaz az oldal a villamosokról (minden típus képekkel), a villamosok útvonalairól, illetve a hálózattörténetről is. Így szépen kiegészíti az oldal az Elvesztett sínek lapjait.
Végül pedig – ha mindez nem lenne elég – szépirodalmi és sajtókivágásokkal színesíthetjük tudásunk.

Hasonló tematikában találunk végtelen mennyiségű, és  hosszú idő alatt feldolgozható mennyiségű infót a HÉV-ről, az autóbuszokról illetve a metrókról is, bár szerintem tartalomban és színességben egyik sem éri utol a villamosok oldalát.

A további érdekes oldalak részlegről pedig azt is mondhatnánk, hogy ez azon lelkes őrültek gyülekezőhelye, akik bármilyen történeti kutatóintézetet is megszégyenítő mennyiségű információt halmoznak fel hobbiból ingyenes oldalaikon.

Lezárásként pedig csak annyit, hogy a külföldi villamosok oldalainak tanulmányozásakor furcsa azt látni, hogy az adott kelet-európai városok mennyit változtak az elmúlt 15 évben, és hogy a térség legrégebbi közlekedési járművei a mi UV-villamosaink maradtak, amik rendületlenül róják Budapest útjait (hogy végül majd egyszer valamelyik bontóban kössenek ki). Persze abban is bíznak az oldalak szerkesztői, hogy ez nem úgy fog bekövetkezni, hogy a régi villamosok szanálásával a vonalakat is végleg felszámolják majd.

Vissza