Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

TTE a médiában

Mi történt a Don-kanyarban?
2018 január 16. kedd, 21:23

Rendhagyó tanóráján Kopcsik István a 75. évforduló alkalmából a Don-kanyari katasztrófáról beszél. Szó esik a veszteségekről, az előzményekről, a felszereltségről és a katasztrófa következményeiről is.

Bővebben...
 
Karácsonyi történelemóra 2.
2017 december 26. kedd, 22:43

Kopcsik István ebben a részben Jézus születésének mítoszairól, a megváltó hangulatról, a karizmatikusság fontosságáról, az új hit irányzatairól, terjesztőiről is beszél.  

Bővebben...
 
Karácsonyi történelemóra 1.
2017 december 19. kedd, 22:50

Félreeső terület volt Jézus szülőhelye? Mi jellemezte a Közel-Kelet hatalmi viszonyait? Miért lépett fel keményen a Római Birodalom a lázadókkal szemben? Kopcsik István rendhagyó történelemórájában ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.  

Bővebben...
 
Megőrizni és megismertetni – a közgyűjtemények és a történelemtanítás
2017 december 8. péntek, 16:01

Hogyan kapcsolódnak a közgyűjtemények pedagógiai programjai a közoktatáshoz? A Fiatal Levéltárosok Egyesülete (FLE) e kérdés köré szervezte őszi konferenciáját 2017. november 28-án Budapest Főváros Levéltárában. Az ebédszünetet követően Miklósi László, a TTE elnöke tartotta meg előadását Szélmalomharc vagy szakmai evidencia? címmel, amelynek témája az iskolai tanórán használható módszerek, illetve különböző hasznos adatbázisok voltak. 

Bővebben...
 
A tanároknak fénymásolóra sem futja, most segíthet nekik
2017 november 8. szerda, 16:46

A Történelemtanárok Egylete (TTE) az, aminek a neve alapján gondolni lehet, illetve egy kicsit talán több is annál: amellett, hogy összefogja az ország töritanárait, rendszeres és tudományos értelemben is komoly tevékenységeket folytat, konferenciákat szervez (legutóbb éppen arról, hogy mit kezdjünk a most százéves orosz forradalommal és hogy hogy érdemes tanítani az 500 éves reformációt), és miközben szakmai […]

Bővebben...
 
Lenint ártalmatlan részegnek hitték – ezen múlt a Szovjetunió?
2017 november 7. kedd, 15:18

 A történelem gigantikus zsákutcája, amiből még ma sem találtunk ki teljesen? Pislákoló fény az éjszakában, minden későbbi történés ellenére? Mi az ún. „nagy októberi szocialista forradalom” ma, száz év után, hol tartanak ebben a történészek, és mégis hogy a francba tudtak Leninék hatalomra kerülni? Puccs, rosszul elsült nagyhatalmi játszma, történelmi véletlen és a forradalmi kánon […]

Bővebben...
 
A történelemtanárok bírálják az új kerettantervet
2017 november 2. csütörtök, 21:47

A Történelemtanárok Egylete állásfoglalást adott ki a NAT-ról és a kerettantervről, melyben azt írják, örömmel veszik, hogy hosszú évek ellentétes gyakorlata után a szakmai szervezetektől elemzés készítését kérik a jelenleg Magyarországon érvényes tantervi-tartalmi szabályozókról.

Bővebben...
 
Túlzsúfolt, korszerűtlen – ez a baja a hatályos Nat-tal a történelemtanároknak
2017 november 2. csütörtök, 21:30

A Történelemtanárok Egylete (TTE) a hatályos Nemzeti alaptantervről és kerettantervekről kiadott állásfoglalásában erősen kritizálja a tartalmi szabályozásokat.

Bővebben...
 
Különóra a reformáció 500. évfordulóján
2017 november 1. szerda, 22:42

Kopcsik István rendhagyó tanórája épp a reformáció 500. évfordulóján hangzott el     Hallgassa meg!  

Bővebben...
 
“A 21. század oktatásának nagyon másról kellene szólnia”
2017 október 30. hétfő, 8:23

“Végre tényleg értékelni kell azokat, akik tanítanak” – mondja Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, aki vendégszerzőnknek adott interjúban a tankönyvek és atlaszok sorsáról, az érettségiről is beszélt, és persze arról, hogy mi választja el a XIX. és a XXI. század oktatását. És hogy milyen érzés egy lelőtt amerikai repülőgép alumíniumdarabjából készült vietnámi fésűt a […]

Bővebben...
 
Az iskola igyekszik hárítani a kormány emlékezetpolitikai nyomulását
2017 október 27. péntek, 8:41

Javában tart az Orbán-kormány emlékezetpolitikai nyomulása, amelynek jegyében a kabinet által létrehozott vagy ellenőrzés alá vont történeti kutatóintézetek revízió alá vették az elmúlt száz év, de különösen a Horthy-korszak – korábban konszenzusosnak tűnő – történelem-szemléletét. Kérdés, hogy a történésztársadalmat megosztó fordulat miképp jelentkezik a történelemtanításban. A pedagógusok úgy látják, eddig csak visszafogottan jelentkezett a közoktatásban. […]

Bővebben...
 
“Ez az eset sem mentett meg attól, hogy tanár legyek”
2017 október 26. csütörtök, 15:56

Nagyinterjú a TTE elnökével. Miként lett történelemtanár? Hogyan kapcsolódott az Egylet alakítása a rendszerváltáshoz? Milyen javaslattal fordult Göncz Árpád titkárságához a TTE elnöke? Ezekről is olvashat az interjú első részében.

Bővebben...