Hirdetés

Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Történelem

Károlyi: bűnbak, hazaáruló?
2010 június 25. péntek, 0:00

Helyén maradjon-e a Károlyi-szobor: erről szól az egyik aktuális politikai vita. Hazaáruló volt-e Károlyi Mihály? Meghallják-e a vitázók a jóval árnyaltabban fogalmazó történészek hangját.

Bővebben...
 
Exportösztönzés titkosszolgálatokkal
2010 június 24. csütörtök, 0:00

Csak nem bizonyul igaznak az ötvenes-hatvanas évek egyik leglaposabb baloldali közhelye? Közgazdászok szerint adatokkal igazolható, hogy a hidegháború idején a CIA külföldi tevékenysége az amerikai gazdasági terjeszkedést szolgálta. (Forrás: Metazin)

Bővebben...
 
Klímaváltozás okozta az európai éhínséget
2010 június 23. szerda, 0:00

A Csendes-óceán lehűlése, és az ezt követő környezeti változások okozhatták az anaszazik bukását és a nagy európai pestisjárvány előtt pusztító éhínséget is – vélik a klímakutatók. (Forrás: Múlt-kor)

Bővebben...
 
Mária Terézia koronázási hitlevele
2010 június 22. kedd, 0:00

Mária Teréziát 1741. június 25-én Pozsonyban koronázták Magyarország királyává. A koronázást megelőzően a későbbi királynő hitlevelet adott ki, amely a rendekkel való viszonyának legfontosabb kérdéseit rögzítette. (Forrás: Magyar Országos Levéltár)

Bővebben...
 
Horthy és Kádár is népszerűbb, mint Nagy Imre?
2010 június 21. hétfő, 0:00

A többség közönyösen viszonyul Nagy Imre személyiségéhez – jelentette ki Ungváry Krisztián történész, aki szerint Horthy és Kádár sajnos jóval több embert képes megmozgatni. (Forrás: Népszava)

Bővebben...
 
Biszku: „kevés a fizikai megsemmisítések száma”
2010 június 17. csütörtök, 0:00

Az „ellenforradalmi szervezkedés bűnöseinek felelősségre vonásánál a politikai jellegű bűncselekményeknél sok az enyhe ítélet és viszonylag kevés a fizikai megsemmisítések száma” – ezzel a Biszku-idézettel ér véget a Bűn és büntetlenség című film, amelyet Skrabski Fruzsina és Novák Tamás, a Mandiner.hu munkatársai készítettek. (Forrás: hvg.hu)

Bővebben...
 
Ítélet születhet a véres vasárnap ügyében
2010 június 16. szerda, 0:00

Vád alá helyezhetik a véres vasárnapban résztvevő katonákat, miután kiszivárgott az ügyben 10 éve nyomozó brit parlamenti vizsgálóbizottság jelentése: eszerint oktalanul és törvénytelenül követték el a gyilkosságokat. (Forrás: Múlt-kor)

Bővebben...
 
Letiltotta a Biszku család az 1956 utáni megtorlásokról szóló filmet
2010 június 14. hétfő, 0:00

Családja letiltotta az 1956 után belügyminiszterként dolgozó és a forradalom résztvevői elleni megtorlásokban fontos szerepet játszó Biszku Béláról szóló dokumentumfilmet – személyiségi jogaik megsértésére hivatkozva. (Forrás: [origo])

Bővebben...
 
Szegregációtól a vébéig
2010 június 10. csütörtök, 0:00

Hosszú utat járt be a szivárvány-nemzet, amíg 2004-ben Slepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke bejelenthette, hogy a fekete kontinens országai közül idén először Dél-Afrika rendezhet labdarúgó világbajnokságot. (Forrás: Múlt-kor)

Bővebben...
 
A Szent István csatahajó
2010 június 8. kedd, 0:00

A magyar hajógyárban született egyetlen csatahajó az 1918. június 10-ei elsüllyedésekor készített filmnek köszönhetően messze földön ismert lett. (Forrás: Magyar Országos Levéltár)

Bővebben...
 
Az ónodi országgyűlés
2010 június 3. csütörtök, 0:00

Az 1687. évi országgyűlésen a Buda visszavételéért hálás rendek elfogadták a Habsburg-ház örökös királyságát, melytől két évtizeddel később azonban megfosztották és kimondták annak első trónfosztását. (Forrás: Magyar Országos Levéltár)

Bővebben...
 
Mindenre van antik példa
2010 június 2. szerda, 0:00

Németh professzor szerint csacsi ember, aki azt hiszi, hogy a politológiát valamikor a múlt században fedezték fel az angolszászok. (Forrás: Népszabadság)

Bővebben...