Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Szemét
2004 október 1. péntek, 0:00

Érdekes tanulmány a mindennapi szemét történetéről, melyben bevezetést nyerhetünk abba a titokzatos világba, mely kulturánk hátterét képezi, s melyről sokszor szeretnénk megfeledkezni.

Stílusosan nem foglalkozhat más  a szemét történetével, mint a  Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (azaz Főkefe) oldala. Már az az érdekesség is megérne egy komolyabb tanulmányt, hogy az oldal színvilága milyen szinten közelít az esztétikum felfogásáról vallott nézeteinkhez, ám a funkcionalitás és a praktikum ebben az esetben minden felett győzedelmeskedik. Fantasztikus kukásmellényt idéző színekben pompázó narancssárga oldalt kapunk, ahol viszont azzal kell szembesülni, hogy az oldal jóval több, és tartalmasabb mint az a hasonló vállalatok internetes jelenléte esetében megszokott. Információkat kapunk a mindenféle hulladékgyűjtés-típusokról és a szelektív szeméttárolásról, illetve a környezetvédelem alapfogalmairól és a Főkefe célkitűzéseiről kaphatunk ismertetőt (a formához képest viszont elegáns technikai megoldásokkal).

A minket érdeklő rész nem kíván mással kitűnni, mint tartalmával, így ne várjunk flash-animációkat, vagy mély menürendszert: egy egyszerű tanulmányt kapunk, ám az több is mint elég, mivel a kultúrtörténet ezen sötét oldala iránt érdeklődők számára kimerítő alapossággal találunk meg minden információt a szemét (illetve a budapesti magyar szemét) történetéről. Így megtudjuk, hogy a szemét kezelésének története egyidős az emberiséggel és az ókori metropoliszokig nyúlik vissza. A tanulmány ezután igazából Buda és Pest (illetve a Főkefe) szemét-történetére koncentrál, mely során a tanulmányba illesztett képek képeznek tagoló elemeket. Így haladunk végig a 15. századi Buda szemétlerakóitól egészen a modern eljárásokig, égetőművekig és környezetvédelmi szabványokig a történelmen. Mindenki számára kötelezően ajánlható az oldal szelektív hulladékgyűjtési és egyéb szemétkezelési részeinek böngészése, ahol hasznos tanácsokkal lehetünk gazdagabbak a kimerítő történelmi utazás után.

Egy kis kikapcsolódásnak pedig (ha még nem volt elég a szemétből) a globális  szemétkezelés és a szemét-problematika idővonalát ajánlhatjuk, mely bemutatja, hogy a 20. század beköszöntével nem csak a modern korba, hanem az ennek hátterét adó kezelhetetlen szemét időszakába is beléptünk.

Aki ráér, az pedig meglátogathatja a Köztisztasági Múzeumot is, ahol kiállítás keretén belül nézheti meg  a szemét történetét, és a hozzá kapcsolódó emlékeket.

Vissza