Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Nobel-díj
2004 szeptember 9. csütörtök, 0:00

A dinamit atyja által alapított díjnak szentelt hivatalos oldal a komoly információk mellett játékokat is kínál

A  Nobel-díj érmeAz 1883. október 21-én a svédországi Stockholmban született Alfred Nobel híres tudós, feltaláló, üzletember és a róla elnevezett díj meglapítója volt. A műszaki hagyomány öröklődött a családban, ugyanis apja, Immanuel is híres mérnök, és feltaláló volt, aki komolyabb sikereket a család Oroszországba költözése után ért el, amikor a cári udvar hivatalos hadibeszállítójává vált. Alfred külföldi tanulmányai és utazásai során fordult a kutatás és a bányászati technológiák tanulmányozása felé, 1863 után pedig a nitroglicerin robbanóanyagként történő felhasználásával foglalkozott. A kísérletei sok súlyos balesettel jártak, az egyik során például legfiatalabb öccse, Emil is életét vesztette. A kormányzat ekkor döntött úgy hogy a kísérletező Nobelt kitiltja Stockholm városából. Alfred ezután egy hajón dolgozott tovább, és sikeresen jutott el addig, hogy a folyadékot egy finom szemcsés anyaggal vegyítette, amely keveréket dinamit néven szabadalmaztatta. A találmány forradalmasította az ipart, végtelen gazdagságot eredményezett a feltalálónak, akiből „Európa leggazdagabb kalandora” lett. A kísérleteit tovább folytatta, így 1896-os halálakor 355 találmánnyal rendelkezett. Halálakor végrendeletében rendelkezett arról, hogy a szerencséje által szerzett vagyonát a kiemelkedő tudományos eredmények elérőire áldozza, így díjat alapított, melyet a fizika, kémia, orvostudomány, irodalom és a béke területén elért eredményekért osztják ki. Az első díjátadásra 1901-ben került sor, amikor a ceremóniát a norvégiai Kristianiaban tartották (a mai Oslo). A díjakat ma Stockholmban jelentik be és adják át.

A Nobel-díj oldala  több kategórián belül tárgyalja a díj történetét. Elsődlegesen a díj területeit kereshetjük, mindegyikben felsorolva, hogy kik és miért kaptak elmúlt 103 év alatt Nobel-díjat. Találunk érdekes cikkeket a díjazottaktól, leírásokat a szabadalmakról és díjazott találmányokról, részleteket az irodalmi díjat kapottak műveiből (de olvashatunk fizikai írásokat is), és hallgathatjuk a Nobel-rádió tematikus adását (díjankénti bontásban, angol nyelven, csak szélessávú kapcsolattal ajánlott).
Részletes életrajzot kapunk a díjazottakról, és szerintem az is érdekes, hogy jelölhetünk is az aktuális éves díjra azt, akit akarunk. Itt megtalálhatjuk egy rövid keresés után a magyar Nobel-díjasokat is (például Kertész Imrét), akiknél csak zárójelben jegyzem meg, hogy érdemes megfigyelni a díj átvételekor hányan éltek és dolgoztak közülük Magyarországon!

Az  oldalLinkként továbbmehetünk az Alfred Nobellel foglalkozó rész felé, akiről mindent megtudhatunk, azt életéről, gondolatairól, tanulmányairól, filozófiájáról, stb. Ezen kívül megtalálhatjuk a Nobel Alapítvány és a Nobel Múzeum oldalait.

Ami pedig tökéletesen interaktívvá és az akadémiai unalmon kívül élvezetessé és szórakoztatóvá varázsolja az oldalt, az a játékrészleg. Itt a díjhoz kapcsolódó témákban résztvehetünk különböző szórakoztató elfoglaltságokban, például: összerakhatunk egy tranzisztort, beüzemelhetünk lézereket, folyadékkristályokkal kísérletezhetünk és megfejthetjük a genetikai kódot, illetve kirakósozhatunk egy DNS-spirállal is. A multimédiás szakasz utolsó részlege pedig mikroszkópképeket, és egy interaktív labort is tartalmaz, ahol elindulhatunk azon az úton, hogy természettudományi díjat kapjunk. Az irodalmi- és béke-díjakhoz ajánlott a békegalambos nukleárisbomba-játék, és a „Legyek Ura” játék.

A idei díjak bejelentése október 4-8 között lesz, a díjkiosztóra pedig 11-én kerül majd sor.

Vissza