Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Mongolok a világtörténelemben
2004 augusztus 31. kedd, 0:00

Minden fontos információ egy helyen a Columbia egyetem aloldalán

Az Asia for Educators (Ázsia az oktatóknak – AFE) gyűjtemény a Columbia Egyetem oldalán a Kelet-Ázsiai Curriculum Projekt és a Core Curriculum at Columbia University támogatásával jött létre azzal a céllal, hogy segítsen az egyetem diákjainak és oktatóinak a világtörténelmi, kulturális, földrajzi, művészeti és irodalmi ismeretekben való eligazodásban. Az AFE központi oldalán  tematizált eligazítást kaphatunk, és ha Ázsiára vagyunk kíváncsiak a következő témakörökből válogathatunk,: művészet, nyelvészet, irodalom, vallás és filozófia, földrajz, népesség, társadalom és kultúra, gazdaság és kereskedelem, külpolitika és védelem, kormányzat és politika, találmányok és elképzelések, történelem 1800-ig, történelem 1800-tól máig. A tematikus keresés minden témát lefedő kategóriáin kívül file-típusok szerint is kereshetünk: mint például idővonalak, vagy multimédiás egységek. A harmadik keresési szempont az idő-periódusok alapján való keresgélés, ahol szintén könnyen tájékozódhatunk. A jelenlegi kiemelt témák közt szerepelnek a most tárgyalandó mongolokon kívül a kínai Song-dinasztia tagjai, illetve a japán társadalommal és kultúrával foglalkozó oldalak.

A Mongolok a világtörténelemben  tehát igazából oktatási segédlet, és teljes információtár. A mongolok szerepe a világtörténelemben a segédletben 1000-1500-ig tart (gondolom ez az óra anyaga is). Az anyag öt olyan alfejezetre van osztva, amik nagyon jól tagolják a megértést: az első fejezet a mongolok nyomával foglalkozik a világtörténelemben. Itt találunk egy nagyon érdekes leírást a „barbár-sztereotípiáról”, a kereskedelemről, a nyugati térítőkről és a külkapcsolatokról (érdekes különlegesség, hogy megtaláljuk Julianust is az oldalon), és egy nagyon kimerítő bemutatót is kapunk a vallási toleranciáról, illetve a mongolok és az iszlám kapcsolatáról.

Mongolok a világtörténelembenA második nagyobb fejezet a magyar történelem szempontjából is különösen érdekes lehet, ugyanis a mongol hódítások hatásával foglalkozik. Olvashatunk a birodalom létrejöttéről és bukásáról, és arról a folyamatról, mely egy nomád népet a világ uralkodójává tett, ha rövid időre is. A harmadik fejezet a mongol birodalom kínai hódításait tárgyalja, nagy teret szentelve a mongol-kínai együttélésnek, és a vallási-kulturális kapcsolatoknak. A negyedik nagyobb szakasz a mongolok kulcsfiguráit, vezető alakjait mutatja be: Dzsingisz, Kubiláj, Ögödej nagykánok életrajzait kapjuk meg, illetve bónuszként Marco Polo szakavatott mongol-tudor is felkerült negyediknek. Az ötödik, zárófejezet a mongol társadalommal és kultúrával foglalkozik, életmód-rajongóknak és kutatóknak kötelező. A nomád életmód minden kellékéről találunk valamit, az állatokról, öltözködésről, és a külföldi látogatók beszámolóiból is kapunk ízelítőt.

Kifelé mutat bár az oldalról, de mégis egyszerűen használható az a térkép- és linkgyűjtemény, amivel egyszerűen megtalálhatunk minden olvasott információt. A kapcsolódó témák és linkek terén is gazdag válogatásban mehetünk el a szakirodalom, és más tanítási segédletek irányába is. A lassabb interneteléréssel rendelkezők, és a nyomtatott formátumot jobban kedvelők számára komoly segítség lehet, hogy az oldal teljes anyaga letölthető pdf formátumban.

Színes, szép, és az oktatásban is könnyen használható az oldal, de angol nyelven. A közeljövőben talán számíthatunk arra is, hogy az előadók a magyar egyetemeken tartott órák anyagát az interneten is megosztják az érdeklődőkkel.

Vissza