Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Londoni Közlekedési Múzeum
2004 szeptember 10. péntek, 0:00

A Londoni Közlekedési Vállalat oldala megéri a nézelődést

LondonA londoni tömegközlekedés története szétágazó és bonyolult. Megértéséhez és átlátásához a múlt ismerete adhat kulcsot, és ebben segít a London’s Transport Museum oldala. A múzeum nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy a világ vezető városi közlekedési múzeumává váljon. (Rosszindulatú dolog, de a pl. BKV múzeumának ismeretében ez nem is olyan lehetetlen törekvés).

A múzeum megnyitója 1980-ban volt, amikor Anna hercegnő vágta árt a szalagot. Ekkor még hagyományos múzeumnak indult, ám haladva a kor kihívásaival, modernizálnak, és multimédiássá tették az elérhető anyagokat is. A kiállítás tárgyai között a legszélesebb körű bőséget találjuk: járművek, média, poszterek, táblák, uniformisok, fotók, hirdetések, térképek és mérnöki rajzok mind a járművekről, mind vonalakról és megállókról. A múzeum népszerűségét jelzi az a dolog, hogy az üzemeltetők idén több mint 200000 látogatót várnak, és különböző családi- és oktatóprogramokat is szerveznek.

A múzeum oldalaAz oldal fő menüpontjai közül a leginkább a kiállítások, a gyűjtemények és az oktatófejezet érdekesek. A kiállítások szekció egyrészt a múzeum látogatható kiállításainak háttéranyagait mutatja be, másrészt pedig találunk egy online kiállítási részt is, ahol többek közt megtaláljuk a BBC fotókiállítását, a londoni metró történetéről szóló filmes interpretációk bemutatóját, illetve a londoni közlekedési vállalat posztertörténeti online galériáját. A filmes szekció flash és real player formátumban nézhető, és érdemes áttanulmányozni, hiszen a Londoni Közlekedési Vállalat 1948 és a korai 1980-as évek között készült filmjei vannak 1986 óta a múzeum birtokában, és ezeket fokozatosan digitalizálják, és teszik elérhetővé az oldalon. Ezen a szekción belül találjuk még a múzeum összes terméről és járművéről készült 360 fokos panorámafotókat is (Quick Time szükséges), melyek online látogatást tesznek lehetővé a múzeumban.

A gyűjtemények terén pedig olyan bőség található, mely utolérhetetlen, és tanulmányozása jó pár órát igénybe vesz, ezért különösebb részletezés nélkül csak azt ajánlanám, mindenki vesse bele magát! Az oktatórészben – ahol a múzeum részlegeiről készült oktatóanyagokat pdf formátumban letölthetjük, vagy kinyomtathatjuk – a tanuláson kívül játszhatunk (föld alatti futam, Temze-vetélkedő és filmvágás), versenghetünk és asztali témákat tölthetünk le. Angol tudás mindenképp szükséges.

Az aktuális témák pedig teljes betekintést kínálnak a közlekedés történetébe: a film-videó részlegen kívül fotókönyvtárat találunk, ezen kívül pedig a Temzén is tehetünk hajótúrákat, és vezetett túrára jelentkezhetünk a múzeum 6000 négyzetméteres raktárába, ahol az elmúlt 150 év járműveit nézhetjük meg, és próbálhatjuk ki. Mind e mellett pedig az Angol Kulturális Örökség minisztériuma a Lottó Alap pénzügyi támogatásával a múzeum teljes megújításán dolgozik, melyre 17,5 millió fontot költenek, és 2006-ban terveznek átadni.

Vissza