Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Kötelezővé tennék a felvételi vizsgát
2000 december 16. szombat, 0:00

Miközben a felsőoktatási felvételik egységesítésén dolgozik a kormány, fideszes képviselők ezzel ellentétes, a költségvetési törvényhez kapcsolódó módosítóindítványt nyújtottak be. Ez lehetőséget adna arra, hogy a költségtérítéses képzésre jelentkezők is intézményenként változó felvételi vizsgát tegyenek. A módosítást a koalíciós frakciók támogatják. (Forrás: Origó-Oktatás / Magyar Hírlap)

Két lényeges ponton módosítaná a felsőoktatási törvényt az a kapcsolódó módosítóindítvány, amelyet a pénzügyminisztérium, a költségvetési és a gazdasági bizottság is támogat. A javaslat szerint bekerülne a jogszabályba egy passzus, amely előírná, hogy a felsőoktatási intézmények kötelesek felvételi vizsgát tartani. Ez alól csak az Oktatási Minisztérium (OM) ígérete szerint még ebben a hónapban megjelenő kormányrendelet tesz majd kivételt. A költségvetési bizottságban kormányoldalról el is hangzott, hogy ez utóbbi rendelet véletlenül kimaradt a felsőoktatási törvény nemrégi módosításából, amit most ily módon próbálnak helyrehozni.

A kivételekről rendelkező kormányhatározat automatikus felvételt biztosít majd az élsportolók számára, illetve az alapítványi intézményeknek lehetővé teszi, hogy saját hatáskörben döntsenek arról, tartanak-e felvételit – tájékoztatott Szövényi Zsolt, az OM főosztályvezető helyettese. Azt azonban határozottan visszautasította, hogy a készülő kormányrendelet esetleg intézményi szintű kivételt tenne vagy tehetne. Hangsúlyozta: a kérdés újraszabályozása éppen szigorítást jelentene.

A jogszabály meghatározza majd a felvételi rendszer átalakítását 2005-ig. Ebből a jövő év változásai többek között a 120 pontos rendszer általánossá tétele, a pluszpontszámok maximalizálása, illetve hogy a felvételihez szükséges dokumentumokról elegendő lesz egyszerű, hitelesítés nélküli fénymásolatot benyújtani.

A kapcsolódó módosítóindítvány másik lényegi változtatása kivenné a felsőoktatási törvényből, hogy a költségtérítéses képzésre jelentkezőknek azonos követelmények és feltételek alapján kell részt venniük a felvételi vizsgákon, mint az államilag finanszírozott helyekre pályázóknak. A javaslat szerint a vizsga követelményeit a fizetősök számára a felsőoktatási intézmények maguk határozhatnák meg. Szövényi elmondása szerint erről a kérdésről a felsőoktatási törvény korábbi módosítása során is komoly vita folyt, ami ismételten felszínre került, s az oktatási kormányzat végül e változat mellé sorakozott fel.

Kérdésünkre, hogy nem házszabályellenes-e a költségvetési törvényben az utolsó pillanatban megváltoztatni egy ide alig-alig kapcsolódó jogszabályt, Szövényi rámutatott: a témakör nagyon is összefügg a költségvetéssel, hiszen az intézmények a felvett hallgatók után kapják a pénzt. Hozzátette: természetes gyakorlat, hogy a költségvetési törvénnyel más jogszabályokat is módosítanak. A változások mindkét lényeges ponton egybeesnek a rektorok elképzeléseivel – derült ki Mészáros Rezső, a Magyar Rektori Konferencia elnökének szavaiból, aki azonban csak lapunktól értesült a tervezett módosításokról.

Nagy Ildikó Emese
(Magyar Hirlap)

Vissza