Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Grossungarische Ambitionen 100 Jahre nach «Trianon»
2020 június 2. kedd, 15:15

Als Verlierer im 1. Weltkrieg verlor Ungarn zwei Drittel seines Territoriums und die Hälfte seiner Bevölkerung an Nachbarländer. Das Diktat von «Trianon» ist eine ungarische Tragödie, die bis heute nachhallt. Regierungschef Orban schlägt geschickt Kapital aus ihr für seine nationalistische Politik. / A hanganyagban a TTE elnöke is hallható.

Bővebben...
 
Szerepvállalás: Nemzetközi díjat nyert a Tényleg!?
2020 május 30. szombat, 18:48

A társadalmi felelősségvállalásról szóló műsorban Lőrinc László, a Tényleg szerkesztője beszél az áltudományos történelmi ismeretek cáfolatát, pontosítását segítő szemléletformáló projektről, amellyel a TTE a SozialMarie díját nyerte el. Miért indult a Tényleg!? Miként reagált a történészszakma a legendákat pontosító oldalra? Honnan hozzák a diákok az áltudományos ismereteket? Hallgassa meg!

Bővebben...
 
Trianon-100: „Violka, kelj fel, menekülünk!”
2020 május 28. csütörtök, 18:38

A Történelemtanárok Egylete 2010-ben családtörténeti és életútinterjúsorozatot készített. A Konrad Adenauer Alapítvány, a Friedrich Ebert Alapítvány, a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hanns Seidel Alapítvány és a Táncsics Alapítvány támogatásával 24 családtörténeti és életút interjú, valamint 4 kisfilm készült el. Az interjúk 2011-ben folyamatosan jelentek meg a TTE honlapján a Családtörténeti és életútinterjúk című gyűjteményben. Ennek […]

Bővebben...
 
Trianonról a 100. évfordulón – Hogyan tanítsuk?
2020 május 26. kedd, 14:43

A Reggeli gyors című műsor vendége Miklósi László, a Történelemtanárok Egylete elnöke. Miként tanítható egy kibeszéletlen társadalmi trauma? Hogyan szóljunk olyan kérdésekről, amiben nincs konszenzus? Mit kezdjünk azokkal a témákkal, amelyeket a mindenkori hatalom, politika a saját céljaira használ? Hogyan lehet a gyerekekhez közel hozni egy történelmi eseményt?

Bővebben...
 
Most már késő vitázni, bevezetik ősszel a sokat bírált NAT-ot
2020 május 25. hétfő, 15:05

Nagyon úgy tűnik, eldőlt, hogy már idén szeptembertől érvényes lesz az új Nemzeti alaptanterv. A szakma jelentős része által kritizált szabályozó dokumentumot úgy vezetik be, hogy arról nem lehetett kellő időben vitázni. Ehhez most már késő – mondta Mendrey László oktatási szakértő, volt szakszervezeti vezető, aki szerint ez is mutatja, hogyan működik a NER. – […]

Bővebben...
 
NAT-vita a kidolgozók és bírálók között
2020 május 22. péntek, 20:24

A vita résztvevői: Hajnal Gabriella (a NAT kormánybiztosa), Ádám Péter (szakértő), Horváth Péter (a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke), Miklósi László (a TTE elnöke), Nahalka István (oktatáskutató). Vitavezető: Ónody-Molnár Dóra újságíró. Min háborodott fel a TTE elnöke? Ez is megtudható a videóból.Hosszú, de érdemes megnézni! Nézze meg a vitát!

Bővebben...
 
Miniszteri biztos: “Semminemű szándék nincs a kormányban az új NAT elhalasztására”
2020 május 22. péntek, 19:53

Bár tankönyvek még nincsenek hozzá, a tanárokat pedig leterheli a digitális oktatás, szeptembertől jön az új tanterv. Online vitán csaptak össze a NAT kidolgozói és kritikusai. – A cikk a TTE elnökét is többször idézi.

Bővebben...
 
Nincs kormányzati szándék a NAT elhalasztására
2020 május 22. péntek, 18:06

A szakmai véleményekről készült összegzés, elemzés, de ezek még nem nyilvánosak.

Bővebben...
 
Magyar nyertesek – SozialMarie Díj 2020
2020 május 21. csütörtök, 16:02

Az összeállításban Lőrinc László, a Tényleg szerkesztője is hallható.

Bővebben...
 
Zsidó emlékek nyomában – Díjat nyert egy Sztehlo Gáborról szóló film
2020 május 21. csütörtök, 8:15

Budapest – „Zsidó emlékek nyomában” címmel a Centropa Alapítvány és a Történelemtanárok Egylete méltó módon szeretné feldolgozni a holokausztot, ezért évről-évre videó-pályázatot írnak ki. A nemzetközi versenyben a magyar diákok a visegrádi országok diákjaival vehetnek részt, a közép- és az általános iskolás korosztályok külön indulnak. Olyan diákok által készített kisfilmeket és videókat várnak, melyek a […]

Bővebben...
 
Truman, aki nem akarta a hatalmat
2020 május 19. kedd, 20:15

Az Ötös című, Bódy Gergő által vezetett műsorban Kopcsik István, a TTE alelnöke ez alkalommal Trumanról beszélt.Az adásban hallhat a megvesztegethetetlen, vidékről érkezett, gyorsan tanuló elnökről, aki nem fogadja el a Szovjetunió terjeszkedését. Miért vetették be az atombombát? Miképp lesz Truman a kétpólusú világ és a hidegháborús légkör egyik kialakítója?

Bővebben...
 
A SozialMarie nyertesei között a Tényleg!
2020 május 17. vasárnap, 22:04

Az ORF Magyar magazinja a SozialMarie idei magyar nyerteseit mutatja be. A TTE győztes projektjéről, Lőrinc László, a Tényleg!? ötletgazdája és szerkeszője beszél. Előtte Dolák-Saly Róbert videójának részletét mutatják be.

Bővebben...