Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Berlin, Brassó
2009 november 16. hétfő, 0:00

November 9-én leomlott a berlini fal, amely a két várost-országot 28 éven át választotta el egymástól. November 15-én az ellenzéki pártok szervezésében országszerte megemlékeztek az 1987-es brassói felkelésről.

November 9-én leomlott a berlini fal, amely a két várost-országot 28 éven át választotta el egymástól. Előtte való nap lemondott az NSZEP komplett Politikai Bizottsága, hogy másnap főleg reformernek nevezett politikusokból újraalakuljon (akikből párat a folyamatosan ülésező KB az alapszervezetek nyomására nemsokára szintén menesztett). A keletnémet kormány új, az addiginál jóval liberálisabb utazási törvényt léptetett életbe, és kilátásba helyezte a szabad választások megtartását és a titkosszolgálatok felügyeletének parlament alá helyezését is. Ám az ország és Kelet-Berlin lakosságnak ez már nem volt elég: a határőrök asszisztálása mellett tucatnyi helyen százezrek hatoltak át az addigi átkelőhelyek sorompóin Nyugat-Berlinbe, és még az éjszaka folyamán megkezdték a fal bontását, illetve új átkelőhelyek létesítését. A következő napokban gyakorlatilag leállt az élet a keleti fővárosban: mindenki útra kelt, hogy rég nem látott rokonait, elszakított családtagjait meglátogassa a túloldalon. A világhírű orosz csellista, Msztyiszlav Rosztropovics 11-én odautazott, hogy a fal maradványai előtt rögtönzött koncerttel ünnepeljen, illetve emlékezzen meg azokról, akik életüket vesztették, miközben megpróbáltak átkelni a falon.

Urbán Tamás fotóin utoljára láthattuk így a brandenburgi kapu két oldalát.

<>

A Kossuth Rádió összefoglalója (pdf)

Nyugati rádiók magyar adásainak összefoglalói (pdf)

November 15-én az ellenzéki pártok szervezésében országszerte megemlékeztek az 1987-es brassói felkelésről, amelyen a Vörös Zászló teherautógyár mintegy 20 000 munkása vett részt tiltakozásul az egyre romló gazdasági helyzet, csökkenő fizetések és élelmiszer-fejadagok, valamint a tervezett elbocsátások ellen. A zendülést a román karhatalom annak idején csak a katonaság segítségével és több, mint 300 ember letartóztatásával tudta elfojtani. A Független Kisgazdapárt Arany János utcai központjában létrejött, 14 szervezetet tömörítő November 15. Bizottság a Román Népköztársaság épülete elé hirdetett meg fáklyás felvonulást, a demonstráció támogatására pedig a FIDESZ országos gyertyagyújtási akciót kezdeményezett. Ezzel egyidőben, ugyanott, a România Libera csoport öt tagja kezdett éhségsztrájkba, hogy így tiltakozzon a Ceauoescu-rendszer ellen.

A SZER összefoglalója (pdf)

Napi operatív jelentések (pdf)

 


 

További dokumentumok 1989-ből az OSA Archivum honlapján »

1989 dokumentumai a TTE honlapján »

Vissza