Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

Általános iskolás fokon
2007 június 5. kedd, 0:00

A Fox TV szuper ötödikeseket keres! Az ön gyermeke elég különleges ahhoz, hogy részt vegyen a műsorban? (Forrás: Népszabadság)

Ha önnek okos, vicces és nyílt negyedikes gyerkőce van – aki ősszel lesz ötödikes -, akkor feltétlenül jelentkezzék! Információk szerint nemsokára nálunk is hasonló felhívásban keres segítőket vetélkedőjéhez a TV 2.

Melyik a leggyorsabban futó madár? A lehetséges válaszok: a) flamingó, b) pingvin, c) emu, d) strucc, e) pulyka. Ilyen magasságokba emelkedik az amerikai Fox TV legújabb vetélkedője, amely hamarosan a magyar tévénézőket is drámai választás elé állítja: hajlandók-e együtt nevetni magukon általános iskolás gyerekeikkel, vagy szigorú képet vágnak, és a tudományos ismeretterjesztés jelentőségéről tartott szónoklat keretében átkapcsolnak a History Channelre.

Az Okosabb vagy-e egy ötödikesnél? (Are you smarter than a 5th grader?) című műsor nem rengette meg a világot, de arra azért szülőhazájában is eléggé jó volt, hogy a Fox megrendelje belőle a második szezont. A játékosnak, az ötödikes tankönyvekből való tíz plusz egy kérdésre kell megválaszolnia, és ha annak idején elég jól figyelt, egymillió dollárral – mintegy 185 millió forinttal – gazdagabban távozik a stúdióból. A program azért került a Foxra, mert a műsorbörzén az eredeti, hatkérdéses verzióban a nagy csatornák elnökei közül egyedül az övé tudott mindenre megfelelni.

A műsor igazi főhőse öt ötödikes gyerek, akik közül minden játékos választ egy “osztálytársat”. A tizenegyből három kérdésnél tőle kérhet segítséget. “Leshet”, azaz megnézheti, milyen választ adott az igazi diák, és eldöntheti, hogy elfogadja-e. “Másolhat”, azaz látatlanban választhatja a gyerek válaszát, de ekkor nem javíthatja ki. Végül van egy “biztonsági” lehetőség: ha a felnőtt rossz választ ad, “osztálytársa” egyszer automatikusan megmentheti – ha az övé viszont helyes. Rossz feleletnél – ha már a “biztonsági” segítség sem működik – a felnőtt és a diák együtt bukik. Az amerikai verzió szerint az ötödik – 25 ezer dolláros – kérdés után kieső játékos vigaszdíjként hazaviheti a több mint négy és fél millió forintnak megfelelő alapnyereményt. A magyar változat nyilván legalább egy nagyságrenddel szerényebb összegeket használ majd.

S még valami: a nézők állítólag azt a pillanatot várják leginkább, amikor a játékos kiesik, mert ha nem nyerte el a fődíjat, bele kell néznie a kamerába, és ki kell jelentenie: “Nem vagyok okosabb egy ötödikesnél!”

Különben az utolsó, egymillió dolláros kérdésnek a játékossal először csak a témáját közlik, ekkor még választhat, folytatja-e, vagy kiszáll. A tét nem kicsi, hiszen ekkor elvben már 500 ezer dollár üti a markát, ha elrontja az utolsó választ, be kell érnie a 25 ezerrel.

Az eddigi epizódok során hárman jutottak el idáig, ketten beérték a félmillióval, a harmadik kockáztatott. És vesztett. Az is előfordult, hogy valaki az első öt kérdés során adott rossz választ, és még a 25 ezer dolláros szint előtt megbukott. Sőt volt, aki már az első kérdést elrontotta. Úgyhogy, kedves szülőtársak, csak óvatosan! Lehet, hogy a gyereknek ezt a műsort végképp nem kellene néznie.

Ezt tudja, aki nem butább a gyerekeknél.

Tovább a próbafeladatokhoz

Vissza