Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

A legjobb történelmi oldalak
2004 szeptember 17. péntek, 0:00

Internetes toplista a történelmi témájú honlapokból

A Legjobb Történelmi Honlapok (Best of History Web Sites) oldala többszörös díjnyertes portálként a történelemtanárok, diákok és minden más történelem iránt érdeklődő laikus számára készült. Az oldalon található linkek több mint 1000 történelmi témájú honlapot fognak át, melyek között diákoknak készült oktatóoldalaktól kezdve történelemtanárok számára hasznosítható kalauzokon át juthatunk el a történelmi eseményeket feldolgozó oldalakig, a játékos, rejtvényekkel, kvízekkel teli és egyéb történelmi forrásokat tartalmazó oldalakig. Találhatunk tartalmas, oktatásban felhasználható oldalakat, de a legkorszerűbb multimédiás technológiát felhasználó honlapok is vannak a felsorolt kategóriákban. A komoly történelmi kutatások iránt érdeklődők forrásgyűjteményeket és keresésre szakosodott oldalakon mehetnek tovább.

Az oldal alkotóinak bemutatkozása szerint a portál a Google keresőben első helyen áll a „history web sites” kereső-kifejezés begépelése után (ami tényleg így is van), és havonta 65000 látogatót és 125000 oldalletöltést regisztrálnak. Az oldalt egy amerikai középiskolában tanító informatikai érdeklődéssel is bíró történelemtanár, Thomas Daccord hozta létre, akinek fő célja a tanításban felhasználható oldalak összegyűjtése volt. Az oldal szerkesztését azonban nem csak saját magának tartja fenn, bárki ajánlhat olyan oldalt, aminek utánanéznek, és ha jónak ítélik, felkerülhet a listák valamelyikére. Persze a szervezők azt ígérik, valószínűleg nem kevés idő telik el majd bármiféle válaszadásig, sok ajánlatot kapnak naponta, és ezek közül mindegyiknek utána szeretnének járni.

Az oldal fő „best of” kategóriái a történelmet osztják különböző szakaszokra az őskortól a 20. század végéig, illetve külön kategóriát képeznek itt a művészettörténet, az általános források és a térképek. Teljesen külön kategorizálás alá esik a multimédiás, a kutatási és a tanítási segédletek részlege.

Best of History Web SitesAz adott kategóriák aloldalakra bomlanak, ahol megtaláljuk a toplistán szereplő oldalak címét, rövid bemutatását, és 1-5 csillagig terjedő értékelését. Hihetetlen sok a felsorolt ezer körüli oldal, és lehetetlenség egyben áttekinteni őket. Órákig tartó böngészés után is csak egy töredéküket sikerült felfedezni, ugyanis az ugrópontok bősége mindig más-más oldalak felé csábítja az érdeklődőt. Az ajánlott oldalak tényleg szépe és tartalmasak, vannak köztük olyanok, melyek egyszerűen csak vizualitásukkal is versenyt nyerhetnének.

Számomra az egyik kedvenc a multimédiás szekció amerikai Beszéd-bankja  volt, ami bár csak négy csillagot kapott, ám a kortárs és már nm politizáló amerikai vezetők beszédeiből 5000-n felüli összeállítást kapunk, ahol a texten kívül audió- és videó- (streames megoldás) részeket hallgathatunk illetve tekinthetünk meg. A másik kedvencem a Digitális Történelem játék-szekciója  lett, ahol csak bár ugrópontok vannak, ám nagyon sok történelmi tematikájú játékot találhatunk magunknak. De mindenki találhat magának ehhez hasonlókat.

Az oldal folyamatosan bővül, egész aktuális találatok is akadnak, mint például a 2004-es olimpiai játékok, vagy az idei amerikai elnökválasztás oldala. Mindezen információk birtokában ez a portál jó kezdőpont lehet az angol nyelvű történelmi témájú honlapok közti keresgélésben.

Vissza