Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

A budapesti mozikról
2004 szeptember 24. péntek, 0:00

Egy érdekes 1979-es apróság nyomában

Az Átrium (volt Május 1.) moziA moziba járók és a történelem iránt érdeklődők számára egyaránt tanulságos lehet az a kis füzet, mely sokak tulajdonában valószínűleg még ma is ott kallódik a lakás valamelyik szegletében. A FŐMO, azaz a Fővárosi Moziüzemi Vállalat által 1979-ben kiadott  Budapesti Mozitérkép c. könyv a budapesti mozikat tartalmazza 1979-ből, és megtaláljuk benne a mozik nevét, címét, telefonszámát, továbbá a miniatűr térképet, amely segít eljutni a mozihoz. Ára 10 forint volt. Ez a 25 éves füzet olyan, mára már rég eltűnt illetve átalakított mozikat idéz fel, mely az idősek számára még ismerős, azonban a mai generációk számára nem jelent többet mint egy újabb emléket a múltból. Nagyon hasznos kis filofax a mozitérkép, mondhatni korabeli Pesti Est volt, csak műsor nélkül.
Aki többet szeretne megtudni a budapesti mozik  történetéről, annak a Budapesti Negyed című folyóirat Város és mozi című száma ajánlható. Érdekes tanulmányokat találunk itt, melyekben nemcsak az elveszett mozikról kapunk beszámolót, hanem például egyes budapesti helyek mozis megjelenéséről, vagy akár a filmek és Budapest érdekes viszonyáról. Tanulságos. (Érdemes áttanulmányozni a helytörténet iránt érdeklődőknek a  Budapesti Negyed többi számát is!)

A magyar moziról szóló írások a mozi hőskorába visznek minket. A leginkább az az érdekes ezen a formailag kissé szegényes oldalon, hogy letölthető régi filmzenéket és jeleneteket találunk, amiket egy olyan exkluzív 1935-ös írás egészít ki, mely az Est 1936-os Hármaskönyvében jelent meg.
A mozik történetéről 2001-ben az Ernst Múzeum kiállítást rendezett, melyről itt olvashatunk. Érdekes, hogy a kiállítás anyaga és a kapcsolódó tanulmányok könyvformában is napvilágot láttak, a kapcsolódó tanulmányok közül 3 az interneten is megtalálható: a mozik építészetéről, a Tivoli Filmszínházról, és az  Urániáról szólók. Ezek a tanulmányok szorosan kiegészítik a Budapesti Negyed már említett számát.
A budapesti mozik szerves részét képezték még a kilencvenes évek közepén is a  kertmozik. Aztán szép lassan eltűntek, és nyomuk sem maradt, mert a helyüket általában beépítették (azt, hogy a mozik és kertmozik helyén ma mi található, arról itt kapunk egy áttekintést).

A Metró  (volt Szikra) moziEzen az oldalon  a filmtörténetről kapunk gyors ismertetőt, és a mozi alapjaival ismerkedhetünk meg. Aki pedig a Filmtörténet professzionalitásra törekvő feldolgozására kíváncsi, az a Filmtörténet oldalán megtalálhatja a számításait. Nem csak filmes írásokat, lexikális precizitásra törekvő bemutatókat kapunk, hanem esztétikai elemzéseket, portrékat, és különlegességként pár perces filmrészleteket is (amelyek tartalmi és minőségi formája komoly kívánnivalókat hagy maga után, de ezt egyelőre tekintsük gyerekbetegségnek). Több száz film adatait találhatjuk meg itt, de az oldal további bővülésére még várnunk kell. Ígéretes kezdeményezésnek lehetünk tanúi (ám aki részletesebb, és átfogóbb magyar filmeket tartalmazó adatbázist kers, az az IMDB-n [Internet Movie Database] megtalál minden magyar filmet és színészt). A napi hírek terén pedig a Magyar Film oldala lehet segítségünkre!

Vissza