Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

„Szerintem a seftes az seftes…”
2009 november 9. hétfő, 0:00

Tárgyalások az Európa Tanáccsal; november 4.: megemlékezések országszerte; az új valutarendelet és a valutaüzérek.

November elején Budapesten járt Anders Björk, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke, akit Szűrös Mátyás fogadott az Országgyűlésben, és aki a parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülésén szólt arról is, az ET illetékes bizottsága támogatja, hogy Magyarország csatlakozzék a szociális fejlesztési alaphoz. Megerősítette azonban, hogy az ország csak akkor lehet teljes jogú tagja a „demokráciák családjának”, ha politikai helyzete konszolidálódik, és többpárti parlament kezdi meg működését. Erre kérték egyébként a hosszabb szünet után összeült Ellenzéki Kerekasztalnál (EKA) tett látogatásán is: az MDF nevében felszólaló Antall József szorgalmazta, hogy az ET csak az új választások után vegye fontolóra Magyarország felvételét. Úgy tűnt, hogy a sokak által már októberben eltemetett EKA-ra mégis szükség lesz a békés politikai-gazdasági átmenetet lezáró választásokig.

Részlet az EKA november 2-i ülésének jegyzőkönyvéből (pdf)

A SZER összefoglalója az EKA november 2-i üléséről (pdf)

Az 56-os forradalom leveréséről országszerte megemlékeztek. A szovjet intervenciót felidéző beszédekben többen megemlítették az MSZP-nek a Köztársaság térre pár nappal korábbra meghirdetett,
több tízezres helyett pár ezres, kudarcba fulladt ellenrendezvényét. Debrecenben az SZDSZ jegyzéket adott át a szovjet konzulátuson, amelyben egyebek mellett a Varsói Szerződés felszámolását követelték, míg Békéscsabán a FIDESZ helyi szervezetei a város főterén álló Münnich Ferenc mellszobor nyakába akasztottak egy, az egykori NKVD és KGB ügynök bűnlajstromát tartalmazó táblát.

Napi operatív jelentések a november 4-i megemlékezésekről (pdf)

A SZER november 4-iki összefoglalója (pdf)

Nagyjából ezzel egy időben jelentette be a Pénzügyminisztérium az új valutarendeletet, amely a konvertibilis alapú fizetési mérleg deficitjét enyhítendő, jelentősen csökkentette a lakosság egyéni, turista célú devizakeretét. A négy évre 300 dollárban maximalizált összegből évente, személyenként 50 dollár értékű fizetőeszközt lehetett vásárolni. Az intézkedés ráterelte a figyelmet az illegális valutakereskedelemre is, amely elleni küzdelemre, mint a Kossuth Rádióban nyilatkozó illetékestől megtudtuk, a rendőrségnek csak korlátozott eszközei voltak.

A Kossuth Rádió összefoglalója a avalutarendeletről (pdf)

A rendelet nagy felháborodást váltott ki a lakosság körében, a TV2-nél alig győzték rögzíteni a panaszáradatot:

„Szeretném megüzenni a pénzügyminiszternek, aki a valutarendeletet hozta, hogy akassza fel magát. Ő összeharácsolta a fél világot, meg az összes kormánypártoknak, politikusok, meg minden, a nép meg le van fütyülve. Mennyivel jobb a magyar kormányzat, mint az NDK kormánya – semmivel se.

Tegnap hallottam az új valutarendelkezésről, amely mélységesen felháborított. Megint azokkal van kiszúrva, akik eddig beosztással kezelték a valutakeretüket, mert ténylegesen az utazásra használták csak, és ami most bent maradt, azt elveszítik, amiért gazdaságosan használták a keretüket. Nem tudom, hová lehet fordulni ezzel.

Talán elgondolkodott valaki ezen az új valutarendelkezésen, hogy megint 7 millió koldust csinálnak belőlünk. Az 50 dollár átszámítva schillingre, csak 650 kb., ami maximum egy pár napos, panziós, nem is szállodai ellátásra éppen csak elegendő, a világútlevél, meg engedélyez még 1 éves kinn tartózkodást is. Miből. A feketén vett, drága valutából?

Szeretném megkérdezni a Pénzügyminisztérium illetékeseit, hogy most a valutát korlátozzák, ezzel Románia felé haladunk? Aztán a fizetésképtelenség kiegyenlítésére az árucikkek is kifelé fognak menni?”

(Üzenetek a TV2-höz, 1989. november 2–4.)

 


 

További dokumentumok 1989-ből az OSA Archivum honlapján »

1989 dokumentumai a TTE honlapján »

Vissza