Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

„Elvtársak! Megszületett a Magyar Szocialista Párt!”
2009 október 12. hétfő, 0:00

Megalakul az MSZP, az ENSZ menekültirodát nyit Budapesten, feszült megemlékezések az aradi vértanúk napján, az új szépségkirálynő pedig nem szeret mosogatni.

Október 6. és 8. között tartotta XIV. Kongresszusát az MSZMP, amelynek második napján megalakult a Magyar Szocialista Párt. A szokásos források és elemzések helyett erről most a reformköri mozgalmak dokumentumaiban föllelt napi tájékoztatókból és kiáltványokból készült válogatással emlékezünk meg. Kivéve azt az érdekes esetet, amikor is a SZER debreceni tudósítója a magyar szerkesztőség üzenetrögzítőjére mondta rá töredékes beszámolóját egy ezzel kapcsolatos, rendhagyó megmozdulásról:

„Tabajdi György Pál vagyok, a debreceni tudósító. Ma délelőtt 10 órakor Debrecenben a Főposta épülete előtt tüntetést szervezett a FIDESZ Táncsics Mihály csoportja. A tüntetést azért szervezték, hogy szolidaritásukról biztosítsák azokat a hírlapkézbesítőket, akiket ma reggel arra kényszerítettek, hogy az MSZMP-kongresszus alkalmából megjelent Népszabadság-különkiadást pihenőnapjukon széthordják. A demonstráción részt vevő lelkes csoportot a kezdeményező FIDESZ tagjai a csatlakozó szabaddemokraták, rokonszenvező járókelők, valamint… megszakad.” (Üzenet a SZER-hez, 1989. október 6–9.)

Napi tájékoztatók a kongresszusról (pdf)

Megszületett! (tagtoborzó felhívás, pdf)

Az ősz folyamán a magyar kormány több lépést is tett az elsősorban Romániából, folyamatosan érkező menekültek helyzetének rendezésére. Még szeptember közepén jóváhagyott egy, a BM Menekültügyi Hivatala által előterjesztett intézkedési tervet a befogadó állomások és környezetük rendjének védelmére. Október 4-én Gál Zoltán belügyi államtitkár megállapodást írt alá Genfben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával, amelynek értelmében az megnyitotta irodáját Budapesten, és anyagi támogatást nyújtott a menekültek magyarországi letelepítéséhez. A Menekültügyi Főbiztosság október 9-i VB-ülésén felszólaló Varga István genfi nagykövet már a 20 000 menekült súlyos problémáinak humanitárius megoldásáról számolhatott be, és egyben besöpörhette a magyar kormánynak kiosztott nemzetközi dicséreteket is.

A BM Menekültügyi Hivatal intézkedési terve (pdf)

Varga István genfi nagykövet felszólalása (pdf)

Az aradi vértanúk kivégzésének 140. évfordulóját a határ mindkét oldalán feszült várakozás előzte meg. Mivel napokkal az esemény előtt szárnyra kaptak olyan hírek, hogy Aradon a börtönből frissen kiengedett köztörvényes bűnözők verekedést fognak provokálni (ezt az állambiztonság napi operatív jelentése is megerősítette), illetve, hogy a román kormány, provokációtól tartva, nem engedélyezi a hivatalos megemlékezést, az ellenzéki pártok és civil szervezetek (MDF, SZDSZ, FIDESZ, Erdélyi Kör) eleve csak a határig mentek el, és ott tartották meg rendezvényeiket. A román hatóságok végül csak a bukaresti magyar nagykövetnek engedélyezték, hogy magánemberekkel koszorúzzon Aradon. A rossz előjelek ellenére mégis útra kelő több száz magánszemélyt pedig többórás várakozásnak, faggatásnak és személyi motozásnak vetették alá a román határőrök, hogy aztán egy-két kivétellel valamennyiüket visszafordítsák a határról.

Napi operatív jelentések a megemlékezésről (pdf)

A SZER összefoglalója az eseményekről (pdf)

Az előző győztes öngyilkossága miatt tartott hároméves szünet után viszont nagy várakozások közepette megválasztották Magyarország 1989-es, civilben mellesleg régésznek készülő szépségkirálynőjét. A versenyt, amelynek résztvevőire minden magyar állampolgár telefonon leadhatta szavazatát, a Telesport közvetítette egyenes adásban. A szokásos felvonuláson kívül az aspiránsoknak egy háromperces kis produkcióval kellett szórakoztatniuk a nézőket. A végeredménnyel, sőt magával az élő közvetítés tényével sem értett mindenki egyet, amint az a TV2-höz küldött üzenetekből is kiderül. A Kossuth Rádiónak adott interjújából pedig az, hogy az új szépségkirálynő nem szeret mosogatni.

„Tegnap volt a szépségverseny a Telesportban. Igazán el kellett volna dönteni, hogy mit adnak. Vagy legyen Telesport, vagy közvetítsék végig a szépségversenyt.

Meg szeretném kérdezni, hogy mi a véleményük a tegnapi szépségversenyről. A közönség és még nagyon sokan a 301-es versenyzőre szavazott, és mégis a külföldi szakmai zsűri döntötte el, hogy ki legyen a szépségkirálynő.

Lelkes nézője vagyok a TV2 nek és szeretője a Telesportnak. Megyőződésem, hogy az a kislány volt a legszebb a szépségversenyen, akit most kedden látok a képernyőn. Ha Morvay, a kazános meglátná, megrepednének a kazánjai.

Ez a szépségkirálynő-választás olyan szarul sikerült, mintha az MSZMP rendezte volna meg. A második helyezett olyan ronda, hogy róla festenék a zsidó templomban az utálatos képet. Az első helyezett olyan, hogy otthon nem venném ki a kezéből a fasírtot. És a 301-es! Hát ez már egyszer kiesett nálunk, de most győzött, ő lenne az első helyezett!” (Üzenetek a TV2-höz, 1989. október 3.)

A Kossuth Rádió interjúja a győztessel (pdf)

 


További dokumentumok 1989-ből az OSA Archivum honlapján »

1989 dokumentumai a TTE honlapján »

Vissza