Kérjük, segíts, hogy folytathassuk munkánkat!

Számlaszámunk: 11705008 – 20133762.

A támogatás bankkártyával itt lehetséges.

Nagyon köszönjük.

„Árvíz ellen nem kell géppisztoly!”
2009 október 5. hétfő, 0:00

Országos tüntetések a Munkásőrség felszámolásáért, megnyitja budapesti irodáját a Szabad Európa Rádió, megalakul a Történelemtanárok Egylete.


Nyár végén a Munkásőrség Országos Parancsnoksága elfogadta, hogy a testületnek elsősorban az elemi csapások felszámolásában, illetve a közrend és közbiztonság fenntartásában kell részt vennie, bár azt továbbra is fenntartotta, hogy feladatai ellátásához fegyverre van szüksége. A minisztertanács szeptember 18-án döntött a Munkásőrség létszámának 60-ról 40 ezerre való csökkentéséről. Ezt követően azonban felerősödtek a fegyveres testület jogutód nélküli, teljes feloszlatását követelő hangok, és az ellenzéki pártok és civil egyesületek egyre-másra jelentették be országszerte, hogy békés megmozdulásokat, tüntetéseket szerveznek céljuk elérésére. Az SZDSZ kispesti szervezete például gyászszertartást tervezett a Munkásőrség jelképes koporsójánál, amelynek végén vízipisztolyból lőttek volna búcsúsortüzet. Az állambiztonsági szervek viszont arról is beszámoltak, hogy az Ipari Minisztérium egyik munkásőrét azzal keresték meg a „Münnich Ferencesek”, hogy vegyen részt egy, a rendszerhez hű és azt fenntartani kívánó elvtársak által szervezett zendülésében.

Napi operatív jelentések a megmozdulásokról (pdf)

A SZER már augusztusban beszámolt arról, hogy hamarosan megnyitja budapesti irodáját. Akkreditált tudósítója a rádiónak Szőcs Géza személyében már június végétől volt, de a várva várt esemény végül szeptember utolsó napjaiban következett be. 27-én a budai Hilton Szálló bálterméből egyenes adásban lehetett követni a nyitóünnepséget, amelyen beszédet mondott Eugene Pell, a Szabad Európa-Szabadság Rádió elnöke, Mark Palmer amerikai nagykövet, és Ribánszky László, a magyar osztály vezetője. A Bajcsy-Zsilinszky út 66. szám alatt levő stúdiót két nappal később, egy kötetlen beszélgetés során avatták fel a budapesti szerkesztők: Ribánszky László (alias Lengyel Szaniszló) Cseke László és Lángh Júlia.

A SZER beszámolói az eseményekről (pdf)

Szeptember 30-én a Deák téri Általános Iskola dísztermében megalakult a Történelemtanárok Egylete. Az erről szóló BBC-leiratot már korábban közzétettük, ezt most a SZER és a Kossuth Rádió híreivel egészítjuk ki.

A SZER és a BBC beszámolói (pdf)

A Kossuth Rádió híre (pdf)

 


 

További dokumentumok 1989-ből az OSA Archivum honlapján »

1989 dokumentumai a TTE honlapján »

Vissza